Gasztro

Könnyû szárnyasok

Nyáron szervezetünk valahogy nem kívánja annyira a zsírdúsabb ételeket, a marha- vagy sertéshúsok fogyasztását. Sok konyhában ilyenkor számûzetésbe kerül a gulyásleves, pincepörkölt és a többi fogyókúragyilkos étel.

Annál lelkesebben választjuk a könnyedebb baromfihúsokat: a csirkét vagy a pulykát. Natúr, roston sütve, esetleg töltve, fűszeres lében pácolva, marinírozva, sok-sok gyümölcs, saláta, zöldség kíséretében.






Receptek:

Csirkemell mediterrán szószban
Joghurtos csirkemell
Fóliában sült csirke
Pulykamell párolt gyümölcsökkel








 





Miért szeretjük?

A baromfihús könnyen emészthető, igen ízletes és rendkívül variábilis, változatos. Tartalmazza mindazokat a fontos tápanyagokat, amelyekre szervezetünknek napi szinten szüksége van, ráadásul fogyasztása a legtöbb fogyókúratípusba beilleszthető, mivel alacsony a benne lévő kalória- (kb. 110-130 kcal) és zsírérték (5, 6). A csirkemell alacsony koleszterintartalma miatt kevésbé veszi igénybe az érrendszert és a kiválasztó szerveket, ezért jól hasznosítható a diétás betegek és az idősebb korúak étrendjében is.

Hogyan válasszunk a piacon?

A friss csirkemellfilé már kinézetre is kellemes külsejű, halvány rózsaszínes árnyalattal. Az orrteszt szerint egyáltalán nincs kellemetlen illata. Kerüljük az olyan húsokat, amely már kezd enyhén foltosodni, barnás vagy sárgás színűvé válni, tapintásra túlságosan száraz vagy túlságosan nedves. És főleg ha árad belőle az ecetes, klóros szag.





Előkészítése

A csirkemellfiléket duplán, két oldalukat egyben hagyva árulják, bőrke, csont nélkül. Forró vízzel dörzsölve mossuk le alaposan, majd vágjuk le róla az esetlegesen rajta maradt porcos darabokat és zsírosabb részeket. Ezt a nagy darabot – felhasználás szerint – vághatjuk hosszában félbe, vagy fektetve, az asztal lapjával párhuzamosan több kisebb szeletbe.

Ajánlott fűszerezése

A különböző fűszerezésű pácoktól a hús puha és zamatos ízű-illatú lesz. Az ízek összeérésére két-három órát azért rá kell szánni. A csirke kellemesen érlelődik joghurtban, kefirben vagy tejben, különböző fűszerek és fokhagyma hozzáadásával. Vagy ecetes-olajos pácban, amihez kedvünk szerint próbálgathatjuk-keverhetjük az alma-, bor-, tárkony- vagy balzsamecetet a különböző karakteres zöld fűszerekkel.





Szinte a legtöbb fűszerrel jó barátságban van, de különösen jól illik a szárnyashoz:

• curry, 
• csili,
• fűszerpaprika,
• gyömbér,
• kakukkfű,
• rozmaring,
• tárkony,
• zsálya,
• petrezselyemzöld,
• majoránna,
• bors. 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top