Hozzávalók (4 személyre):
4 db sárgabarack
20 dkg szilva
1 db banán
20 dkg cseresznye
3 evőkanál citromlé
4 evőkanál méz
néhány mentaágacska
10 dkg tejszínhab
2 sárgadinnye a tálaláshoz
Mossuk meg a gyümölcsöket, a cseresznyét, szilvát és sárgabarackot magozzuk ki, és vágjuk vékony gerezdekre. A banánt hámozzuk meg, és vágjunk kissé ferdén vékony szeleteket belőle. Egy tálban óvatosan dolgozzuk össze a felaprított hozzávalókat, majd a mézet keverjük simára a citromlével, és locsoljuk meg vele a gyümölcseinket. Mossuk meg a mentaleveleket, aprítsuk fel, majd szórjuk a salátára. Végül pedig vágjuk félbe a sárgadinnyéket, kanalazzuk ki a magokat, és vájjuk ki a húsukat is egy kb. 1 cm vastag réteget hagyva a héjában. A salátát a félbevágott dinnyecsészében tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Tipp: A dinnyéből karalábévájóval is kikanalazhatjuk a húsát, így apró golyócskákat kapunk, amit felhasználhatunk vegyesdinnye-salátához is. Ehhez zöld és sárga húsú, valamint görögdinnyére lesz szükségünk. A magok eltávolítása után vájjunk a dinnyékből speciális kanállal gombócokat, majd keverjünk össze 2 evőkanál narancslikőrt, 3 evőkanál citromlevet egy lapos kávéskanál reszelt citromhéjjal és egy evőkanál porcukorral, végül locsoljuk a gyümölcsökre.
Jó tudni: A dinnye értékes belső tulajdonságokkal rendelkezik. Nyári csemegénk tele van káliummal, magnéziummal, és további vitaminok értékes hordozója, nyáron a folyadékigényünk fedezésében és a vesetisztításban egyaránt fontos szerepet tölt be. |