Hozzávalók:
3 dl tej
3 dl habtejszín
3 tojássárgája
1 csésze cukor (kb. 18 dkg)
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál őrölt kardamom
1 kiskanál vaníliaeszencia
1 kiskanál narancsvíz (helyettesíthető narancslikőrrel, narancsos Garronéval is)
egy narancs reszelt héja
fél narancs kifacsart leve
Elkészítés:
A tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot főzd majdnem forralásig, majd tedd félre. Egy másik lábosban karamellizáld a cukor kétharmadát (kb. 12 dkg) a következő módon: öntsd a cukrot a lábosba, adj hozzá 3 evőkanál vizet, és olvaszd fel, amíg bebarnul (ez eltart úgy jó 10 percig, mivel előbb habos lesz, majd elkezd keményedni és a széle barnulni). Öntsd hozzá a meleg tejszínes tejet, és alacsony tűzön kevergesd, amíg a karamelldarabok teljesen feloldódnak. Reszeld bele a narancs héját, és tedd félre hűlni. A tojások sárgáját keverd össze a maradék cukorral (6 dkg), majd merőkanalanként adagold hozzá a langyos karamellás tejet. Elegyítsd, és tedd vissza a tűzre főzni, keverd bele a narancsvirágvizet vagy a narancslikőrt, az őrölt kardamomot. Melegítsd tovább krémesedésig, de óvatosan, hogy ne forrjon fel, mert akkor a tojás kicsapódhat. Amikor krémes állagú, akkor elkészült. Hagyd kihűlni (sokat lendít az eljáráson, ha a lábost jeges vagy hideg vízbe állítod), és ekkor locsold bele a fél narancs levét. Úgy egy fél órát pihentesd a hűtőszekrényben, majd öntsd a fagylaltgépbe.
Fagyigép nélkül: egy egész éjszakára hagyd a mélyhűtőben, közben egyszer-kétszer (főleg az elején) kevergesd át, hogy ne kristályosodjon.