(A könyv szerzőjének abszolút kedvence. Bár elég perverzül hangzik, érdemes megkóstolni. Még nem tapasztaltunk negatív kritikát, és nem azért, mert mérgező
)
Hozzávalók:
8 dl leves
45 dkg friss kígyóuborka
10 dkg laktózmentes margarin
2 dl laktózmentes tej
1 tojássárgája
1 dl növényi főzőtejszín (helyettesíthető laktózmentes joghurttal vagy tejföllel)
3 ek. liszt
1 csokor zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só
bors
Elkészítési javaslat:
A levesbe rakd bele a megmosott, felszeletelt uborkát akár meghámozva, akár nem, vendégeid esetleges epeproblémáit figyelembe véve. A különbség leginkább a színében mutatkozik meg, ízben nem nagy az eltérés. A vajból világos színű rántást készíts, öntsd fel a levessel, add hozzá a felszeletelt uborkát. Tedd bele a fokhagymát (kivételesen héj nélkül). Főzd meg jól, és amikor kész, mixeld. Majd öntsd hozzá a tejet, és ismét forrald fel. Ízesítsd, majd add hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, de már ne forrald fel. Tálaláskor szórd rá az aprított zöldhagymát és csepegtess rá pár csepp citromlét.
Tipp: Pirított zsemlekockával tálald! Fontos: A leves felmelegítésekor ügyelj arra, hogy ne forrjon fel, mert a tojássárgája összefut benne, és darabos lesz. |