A könnyű ételek jótékony hatása
Ki tudja, miért, de a strandok talponállói még mindig nem fogytak ki a tejfölöslángos-, mustároskolbász-, sültkrumpli-, hamburger- és pizzakínálatukból, pedig lássuk be, a rekkenő forróságban korántsem egy megterhelő lakoma az ideális választás, ráadásul a diétánknak sem igazán kedvez. Nyáron valamelyest másképpen táplálkozunk, mint az év egyéb évszakaiban, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, ráadásul az idényzöldség és -gyümölcs remek lehetőségeket kínál, hogy megszabaduljunk felesleges kilóinktól, és rostokban gazdag, valamint alacsony kalóriatartalmú étkezést folytassunk. A zamatos és színes zöldségek és gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók, mennyeien kombinálhatók húsokkal, a tenger gyümölcseivel vagy öntetekkel és akár egymással is. Fogyasszuk tehát őket frissen párolva, grillezve, aszalva vagy szárítva, kétségtelenül érezni fogjuk a könnyű nyári étkezés áldásos hatását.
Harmonikus táplálkozás nyáron is
Hiába a sok nyers zöldség- és gyümölcscsoda, még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, hiszen ezzel gyengíthetjük az immunrendszerünket és a lépünket. Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Receptek: |
Szigorú szabályok
Az élelmiszer-alapanyagokat csakis megbízható forrásból vásároljuk. Ellenőrizetlen helyen és különböző alkalmi árusoktól még zöldséget és gyümölcsöt sem célszerű venni.
Figyeljünk a csomagoláson feltüntetett címkékre és feliratokra. A minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idők, az összetétel vagy a tároláshoz javasolt körülmények sok fontos információt adnak az adott termékről.
A hazavitt élelmiszerek minél előbb kerüljenek a megfelelő helyre. A hűtést igénylő ételekre külön ügyeljünk.
A nyers húst és a tojásokat tároljuk jól elkülönítve egymástól. A darált húst lehetőleg még aznap használjuk fel. Amennyiben a hús és a tojás szaga és színe nem a szokásos, ne használjuk fel.
Dolgozzunk tiszta konyhában, tiszta eszközökkel, és mossunk kezet az egyes elkészítési fázisok között.
A nyers húson bármikor előfordulhat az egészségre ártalmas baktérium vagy akár szalmonella, ezért célszerű külön vágódeszkán és külön késsel előkészíteni a főzéshez.
A nyers zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg, mert könnyen megtelepedhetnek rajtuk a növényvédő szerek maradványai, rovarok vagy a földben lévő szennyeződések is.
Az ételeket, különösen, ha húst és tojást tartalmaznak, jól süssük át, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a baktériumokat.
A megmaradt harapnivalókat pedig minél előbb tegyük a hűtőszekrénybe, ne álljanak órákig szobahőmérsékleten.
Falatozzunk a szezon ajándékaiból
Édes nyári tobzódás
A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükségünk, mint máskor. Ha már unjuk az állandó vízivást, fogyasszunk lédús gyümölcsöket a szezon kínálatából. A folyadékot étel formájában is magunkhoz vehetjük, készítsünk az aromás gyümölcsökből frissítő, hideg krémleveseket vagy mennyei fagylaltokat és színes, zamatos gyümölcssalátákat. A toplistás nyári gyümölcsök közé tartoznak az ásványi anyagokban, flavonoidokban és C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök, mint a málna, szeder, ribizli, de hasznos rostokat és vitaminokat tartalmaz a nyári alma, a körte és az őszi-, valamint sárgabarack is.
Használjuk ki a nyár adományait, és készítsünk változatos, pehelykönnyű nyári csemegéket.