Hozzávalók (a tésztához) 4 személyre:
12 dkg finomliszt
8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg margarin
½ dl tej
2 és fél dkg reszelt sajt (a legjobb a parmezán sajt)
1 kk. sütőpor
1 csipet só
Hozzávalók (a feltéthez):
3 db nagy érett paradicsom
6 db szárított paradicsom (az olajban eltett fajtából)
3 dkg fenyőmag
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
olívaolaj
néhány levél friss bazsalikom
A kétféle lisztet a sütőporral és a sóval együtt szitáljuk egy tálba, majd daraboljuk fel a vajat, és morzsoljuk el a lisztkeverékkel, ezután adjuk a lisztes, sajtos egyveleghez a reszelt sajtot és a tejet, majd az egészet gyúrjuk össze kézzel. A munkalapot lisztezzük be, és a tésztát kb. fél cm vastagra nyújtsuk ki. Egy nagy pohár szájával vagy egy 10 cm átmérőjű kiszúróformával szaggassunk ki 6 darab kerek korongot, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. A korongok tetejére készítsünk fűszeres olajat a következőképpen: egy pohárban keverjük össze az apróra vágott szárított paradicsomot és fokhagymát 3 kiskanál olívaolajjal és a felaprított friss bazsalikommal. Az elkészült fűszeres olajjal kenjük meg a lepények tetejét, és szeleteljük rá a paradicsomokat is, majd toljuk a tepsit előmelegített sütőbe. (A sütőt előzőleg állítsuk 200 fokra.) Süssük kb. 10-12 percig a korongokat, majd szórjuk rá a fenyőmagokat is, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. Az elkészült lepényeket díszíthetjük bazsalikomlevéllel, és tálalhatjuk akár forrón vagy langyosan is.
Tipp: A mediterrán világot idéző pikáns korongokat fogyasszuk friss zöldsalátával. Mennyei! |