Gasztro

Pikniktippek

Szinte még csak most kezdõdött a hõség, de már túl is vagyunk a nyári napfordulón, használj ki tehát minden percet, amelyet a szabadban tölthetsz. Itt az ideje felkerekedni, és megpakolt kosárral vidám pikniket rendezni.

Stílusos lakoma

Egykor az angol arisztokraták előkelő rítusa volt finom csemegékkel és a legjobb minőségű borokkal megpakolni úri kosárkáikat, és kivonulni a zöld tisztásra. Jóllehet ma már nem szerelkezünk fel porcelán étkészlettel, és nem öltjük magunkra a legszebb ruhánkat, hogy a szabadban lakomázzunk, azonban ne legyünk restek, és adjuk meg a módját, ha a családdal vagy a barátokkal piknikezni készülünk.













Receptek:


Csirkés szendvics majonézes joghurtszósszal
Pulykás szendvics almával
Padlizsánkrém
Tonhalpástétom
Avokádópástétom


 


 


 


 






Néhány kellékkel kellemesebbé és komfortosabbá tehetjük az ejtőzést.
A gondosan elkészített finomságokat tegyük egy speciális piknikkosárba, amennyiben azonban távolabb kívánkozunk a természetbe, feltétlenül vigyünk hűtőtáskát és termoszt. Egy egész napos kiruccanáshoz ez utóbbi elengedhetetlen eszköz, hogy a kirándulásra szánt frissítő italok valóban üdítőek legyenek. Ha nem áll rendelkezésünkre egy komplett piknikszett, ne feledkezzünk meg magunkkal vinni üvegnyitót, műanyag étkészletet, evőeszközöket, szalvétát és terítőt. A kényelmes ücsörgéshez tegyünk el egy-két puha plédet, néhány párnát és rovarriasztót. A felhőtlen kikapcsolódáshoz pedig vigyük magunkkal kedvenc könyvünket, és pár szórakoztató játékot, például kártyát, labdát vagy szélsárkányt.





Frissítő tipp:

Hűsítő citrom és narancs duó mentával
Másfél liter szénsavmentes ásványvízhez keverjük hozzá 3 darab narancs és 2 darab citrom kifacsart levét, majd finoman zúzzunk össze egy maréknyi mentalevelet, és szórjuk az elkészült üdítőbe. Végül ízesítsük egy kevés mézzel, szeljünk bele néhány lime-karikát, majd jól hűtsük le. Azonkívül, hogy mennyeien zamatos, a tartósított üdítőkkel szemben nem tartalmaz ízfokozót és cukrot, tehát remekül illeszthető a diétánkba.

A piknikezés alapszabályai

• A nagy melegben feltétlenül legyen nálunk hűtőtáska, ha már csak a salátákra gondolunk, amelyek összeszelve is erjedésnek indulhatnak a 30 fokos hőségben, nem beszélve a húsokból és egyéb romlandó alapanyagokból készített ételekről.
• Amennyiben nincs hűtőtáskánk, és viszonylag gyorsan elfogyasztjuk a kirándulásra szánt ételeket és italokat, csomagoljuk a hűvösben tartandó étkeket alumíniumfóliába, majd újságpapírba.
• Ne feledjük, a természet lágy ölén nincs sok lehetőségünk az alapos kézmosásra, így készüljünk elegendő mennyiségű nedves kéztörlővel és citrommal, ez utóbbival ha bedörzsöljük a kezünket, az tiszta és illatos lesz.
• Öltözzünk kényelmesen, készüljünk a tikkasztó órákra és a hirtelen jött záporokra egyaránt.
• A menü összeállításakor elsősorban az egyszerűen tálalható, könnyű nyári ételeket részesítsük előnyben, ne készítsünk túlzottan krémes, vajas, szószos, nehéz harapnivalókat.
• Vigyünk bő folyadékot, ásványvizet, magunk által készített frissítő leveket, esetleg egy üveg zamatos fehérbort.






Ropogós sült pogácsák

A piknikmenü egyik állandó szereplője a fasírt, van, aki egészben, van, aki golyóban, van, aki pogácsában süti ki. Készíthetjük vagdalt húsból, reszelt zöldségből, de akár zabpehelyből is, ízesíthetjük a legkülönbözőbb aromás fűszernövényekkel, fogyaszthatjuk salátával vagy pékáruval, és szinte mindenki szereti. Ezért érdemes néhány ötletes fasírttal is készülni a piknikre, készítsünk hozzá ropogós salátákat.
Kapcsolódó cikk: /cikk.php?id=19&cid=26792





Tipp:

Könnyű sárgarépafasírt
Reszeljünk le 3-4 közepes sárgarépát, aprítsunk fel egy egész vöröshagymát és egy csokor petrezselymet, majd keverjük őket össze. A zöldségegyveleghez adjunk egy tojást, morzsoljunk bele 10-15 dkg feta sajtot, ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, szerecsendióval, majd gyúrjuk össze, és forgassuk bele zsemlemorzsába.
(A sárgarépát akár cukkinivel is helyettesíthetjük.)






 










 






Néhány tipp, merre induljunk a teli kosárral:

Normafa • János-hegy • Dunakanyar
Velencei-t󠕠Tihany

Bővebb információkat az alábbi hasznos linken találsz: piknik.lapozz.hu
 





 



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top