Hozzávalók (a töltelékhez) 4 személyre:
2 db közepes cukkini
15 dkg darált pulykahús
1 szelet főtt sonka
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor aprított petrezselyem
15 dkg tejföl
1 tk. citromlé
2 ek. olívaolaj
1 kk. kakukkfű
só
bors
1,5 dl tyúkhúsleves
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd az apró kockákra vágott sonkát is mellészórjuk, és a kettőt pár percig pároljuk. A hagymás-sonkás egyveleget hagyjuk kihűlni, és beleszórjuk a finomra vágott fokhagymát is. A keveréket hozzáadjuk a darált húshoz, és fűszerezzük, sóval, borssal, petrezselyemmel és a kakukkfűvel. A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd kanállal kb. 1 cm mély vájatot készítünk a belsejében. Az így kapott cukkinicsészéket megtöltjük a húsos masszával, meglocsoljuk a levessel, és a tetejére öntjük a tejfölt. Végül előmelegített sütőben 180 fokon, minimum 30 percig sütjük.
Hozzávalók a sajtszószhoz:
3 dl tej
2 ek. vaj
3 ek. liszt
15 dkg reszelt sajt
szerecsendió
só
bors
Elkészítés:
A besamelmártáshoz hasonlóan forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk fel, és közben ízesítsük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. A besűrűsödött szószhoz adjuk hozzá a sajtot, majd tálaljuk az elkészült töltött cukkinihez.