Gasztro

Gyümölcsös sütik

Vasárnap délutáni almássüti-illat... Vagy ahogy átharapod a még kicsit meleg szilvaszemet, és a húsa omlósan terül szét az ízlelõbimbóidon. Ezek igazán mesebeli hangulatok, és nem is annyira bonyolult megteremteni õket!

Az egészséges táplálkozás jegyében azt ajánlják a szakemberek, hogy ne teljen el egyetlenegy nap sem valamilyen gyümölcs fogyasztása nélkül. Természetesen akkor hasznosíthatja szervezetünk a legjobban a gyümölcsökben rejlő magas táp- és védanyagot, ha mindezt frissen és nyersen fogyasztjuk, mégis sokat segíthetünk ínyenc gyomrunkon és a kalóriabevitelen akkor is, ha a tömény csokoládés desszerteket gyümölcsös sütikre cseréljük!

Receptek:

Körtés clafoutis
Almatorta
Szilvás-morzsás sütemény
Sárgabarackos szelet
Áfonyatorta

A szezonális gyümölcsök dicsérete

Már szinte közhely – de igaz –, hogy a friss gyümölcsöket akkor érdemes fogyasztani, amikor a szezonjuk van! És bár sütés alatt több értékes anyaguk elvész, mégis akadnak olyan vitaminok, amit a szervezetünk még egy gyümölcstortából is jótékonyan tud hasznosítani.
A nyár ízeit uraló, többnyire piros és sötétsárgás színű gyümölcsök magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek; a málna, az eper, a ribizli ízletessége mellett erősíti a szemet, táplálja a csont- és vérképződést, a sejtnövekedést, vagy például a cseresznye és a meggy tisztítja a vesét, kisepri a beleket.
Az ősz sötétebb tónusú, sárgás-lilás színű és igen változatos gyümölcsökkel jelentkezik, úgymint az alma, szilva, szőlő, őszibarack, áfonya. A birs (alma, körte) fűszeres, fanyar ízű, sokan emiatt nem is kedvelik, pedig magas az ásványianyag- és jelentős a C-, illetve P-vitamin-tartalma is. A körte pektintartalma megközelíti az almáét, így hasonló módon gátolja a zsiradék és a koleszterin felszívódását, tehát hasznos lenne mindennapi étrendünkbe beépíteni.
A kékesfekete termésű áfonya kora ősszel, a piros színű áfonya inkább télen érik be. Gyümölcse tekintélyes A-vitamin-tartalmának köszönhetően a farkasvakságot gyógyító készítmény alapanyaga. Szervezetünk számára fontos lenne, hogy ne csak szörp vagy lekvár formájában fogyasszuk.
A késő őszi vagy inkább a korai telet a magvas gyümölcsök beérése jellemzi. Ilyenkor szedhető a szelídgesztenye vagy a mandula, dió. Októberben, novemberben érik a magas C-vitamin-tartalommal rendelkező csipkebogyó és naspolya is, amely azonban inkább a lekvárok, mintsem a sütemények fontos alapanyaga.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top