Márpedig nem várható el teljesítmény senkitől, aki reggeli nélkül indul el otthonról! A gondolkodás ugyanis roppant energiaigényes tevékenység, ha nincs meg hozzá a kellő üzemanyag, lankad a figyelem, hamarabb kikapcsol az agy.
A nap első étkezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy ilyenkor nem gyorsan felszívódó, hirtelen nagy energiát biztosító élelmiszerre van szükség, hanem hosszabb ideig tartó, folyamatos energiaellátásra. Ezért nem ajánlottak a cukros élelmiszerek, mint ahogyan a nehéz húsos, zsíros ételek sem, mert ezek emésztése leköti a szervezet erőforrásait, és a munkára, tanulásra hosszú órákig nem marad energia.
A zöldségek nagy vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, a húsok fehérjeforrások, a margarin pedig jó minőségű növényi olajból készül, mely sok telítetlen zsírsavat tartalmaz.
A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk a szellemi tevékenységhez elengedhetetlen B-vitamin és magnézium forrásai, de van bennük vas és kálium, valamint az emésztést elősegítő élelmi rostok is.
A kiegyensúlyozott reggeli és tízórai étkezéssel tehát megalapozható a szükséges energia- és tápanyagbevitel mindenki számára.