Gasztro

Ínyenckurzus

Az ínyencek korát éljük: a kulináris élvezeteknek hódoló emberek örömére egyre több, kisebb-nagyobb úgynevezett ínyencbolt nyílik. Fedezd fel te is a gasztronómia izgalmas világát, és kezdj el te is ínyenckedni!

De ki is az ínyenc?

Vajon az, aki szeret enni? Vagy az, aki nem azért eszik, mert éhes, hanem azért, mert élvezi az ételekben rejlő ízélményt? Vagy az, akinek rendkívül kifinomult az ízlése? Aki nagy ívben elkerüli a gyorséttermeket és a zacskós leveseket? Aki a receptben megadott húsleveslét sohasem helyettesíti leveskockával, hanem mindig tart a hűtőszekrényében a házi készítésű alapléből? És lehet-e az igazi ínyenc, aki nem szereti a tengeri herkentyűket?






Receptek:


Nádmelaszos krém süteményekhez
Krémes korma-csirke
Rizspapírtekercsek
Édes-savanyú sertés kókuszmártással









Mi az, ami az ínyencet lázba hozza?

Valószínűleg ahány embert kérdeznénk meg az ínyenc szó jelentéséről, annyiféle értelmezését kapnánk. Csak az érdekesség miatt érdemes megemlíteni, hogy az a szó, amit mi a finom ízlésre oly gyakran használunk, a francia eredetű gourmand (ejtése: gurman) igazából falánkot jelöl, míg az ugyancsak francia gourmet, gourmandise jelöli az ínyencséget.
Talán ott kezdődik az ínyencség, amikor utazásaink során, a súlycipeléstől majd megszakadva, de angyali mosollyal az ajkunkon térünk haza, mert táskánkban lapul néhány egzotikus olaj, fűszer vagy méz, esetleg valamilyen speciális konyhai szerkentyű.








Ínyenckedjünk

Kezdő ínyenckedőknek ajánlunk néhány sarkalatos pontot, amihez igazodva megteheti az első lépéseket, hogy gourmand gourmet-vé képezze ki magát.
Légy nyitott az új dolgokra! A gasztronómia világa számos újdonságot tartalmaz mindenki számára, amit már itthon is felfedezhetsz. Látogass el azokba a bizonyos ínyencboltokba, amelyek közül vannak olyanok is, amelyek csak egy-egy országra szakosodtak (például van francia, skót vagy indiai bolt).
• Szerezz be egy számodra még ismeretlen fűszert, édességet, lekvárt stb., kérj az elkészítéséhez bátran tanácsot az eladótól, keresgélj hozzá receptet a neten, olvass utána gasztroblogokon vagy fórumokon, nézd meg mások személyes tapasztalatát.
• A világízek kipróbálására mindig csodálatos lehetőség egy utazás, ezért ilyenkor ne csak az otthonról hozott szalámit és konzerveket edd, hanem térj be egy-egy helyi étterembe, rendelj és kóstolj, és ha ízlett, érdeklődd meg a pincérnél, hogy hogyan készítették. Vásárolj helyi termékeket.

Lelkesedj!

Legyen az sajt, olasz kenyér, bor, egzotikus fűszer, keleti csemege, gyermeki naivitással és kíváncsisággal vesd bele magad az új ízek világába. Ha egy szakácskönyvben olyan termékről olvasol, amit még nem ismersz, keresgélj a neten, járj utána. És ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor próbáld beszerezni.







Légy igényes!



Kóstolótúráid során próbálj a legfinomabbra és a legjobbra törekedni, lehetőleg friss alapanyagokból készült dolgokat fogyassz. Inkább egyél kevesebbet, de többfélét. És ne vegyél márkátlan, címkézetlen, embléma nélküli terméket. Ne feledd, az ínyenc igenis válogat, és a minőség megszerzésére törekszik.

Hozz áldozatot!

Vajon sok pénzbe kerül az ínyenckedés? Mert például a szarvasgomba igen. Hát rossz hírem van, bizony, fizetni kell érte, de rajtad múlik, hogy pontosan mennyit is. Nem fontos a méregdrága szarvasgomba-pástétommal indítani (már csak a markáns íze miatt sem), és nem kell az egész boltot egyszerre felvásárolni: Érdemes egyszerre csak kevés új terméket beszerezni, így megszerezheted a legjobb minőséget belőle, és hatékonyabban fel tudod dolgozni.
Ráadásul lesz ürügy arra is, hogy legközelebb is visszamenj.

Add meg az étkezés módját!

Végezz árukapcsolást, és add meg az étkezés módját. Kezdetben elég csak a ráérős hétvégeken: legyen kellemesen megterítve, kezdd az étkezést aperitiffel és fejezd be egy pohár borral (de nehogy vizespohárból idd!).

Ínyenctermékek

Az alábbiakban sorra veszünk néhány közkedvelt „ínyencnek számító” árut :




Krémek

Kókuszkrém: édes, a tejnél sűrűbb krém, főleg édességekhez, fagylaltokhoz vagy indonéz, thai ételekbe keverik.
Gesztenyekrém (chestnut spread, creme de marrons): van natúr és vaníliás ízesítéssel is, süteményekhez, krémekbe ajánlott, önmagában túl édes ez a krém.
Lemon curd: angol eredetű sűrű krém, sütemények, töltelék krémek dúsítására. Tojássárgája, cukor, citromlé és reszelt citromhéj összefőzésével mi magunk is elkészíthetjük. Angliában a reggeliknél vagy a délutáni teáknál gyakran fogyasztják pirítósra vagy süteményre kenve mint a dzsem alternatíváját.
Tahini (szezámpaszta): a mediterrán és a közel-keleti konyhaművészet által használt ízesítő, világos, egy kicsi a mogyorókrémre emlékeztető sós paszta.
Tamarindpüré: a barna hüvelyű, babhoz hasonló termést pépesítik, vízbe áztatják. Savanykás ízét az indiai és az indonéz konyhában használják chutney-k, szószok, curryk, zöldségételek ízesítésére.
Cukrok, ízesítők
Nádmelasz (black treacle, molasses): a melasz sötétes színű, sűrű édes folyadéka a nádcukor gyártása során képződik, rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban. Jól lehet vele süteményeket, barbecue-szószokat ízesíteni.
Levendulás cukor, vaníliás cukor, gyömbéres-narancsos cukor: egy angol cég terméke, természetes anyagokkal ízesített finom állagú kristálycukrot tartalmaz. Egy-két evőkanállal kivéve belőle desszertkrémek ízesítésére kiváló.
Narancsvirágvíz: főleg a mediterrán és a közel-keleti konyha használja ezt a narancsvirágokból párolt, illatos vizet. Többnyire rizsekhez, édességekhez és italokhoz használják.







Keleti szekció

Wasabi:
zöld színű, csípős japán torma.
Nori: vékony tengerialga-lapok szusi készítésére.
Rizspapír, rizstészta: rizslisztből készült tészta, legkedvezőbb tulajdonsága, hogy sütés-főzést nem igényel, csak forró vízbe kell áztatni. Főleg a kínai és a koreai konyha használja.
Shoyu: japán szójaszósz (pl. Kikkoman).
Currypaszta: többféle ízesített változatban is létezik, például:
• Tikka Masala Curry Paste (koriander- és citromízesítéssel),
• Korma curry paste (kókusz- és korianderízesítéssel),
• Madras Curry Paste (kömény- és csiliízesítéssel),
• Kashmiri Masala Curry Paste (csili és fokhagyma),
• gari (ecetben eltett gyömbérszeletek).









Egzotikus fűszerek

Fekete szezámmag: nagyon jól mutat a frissen sült kenyérben, kínai tésztaételekben, vagy sült sajt, tofu panírozásánál.
Kardamom: különleges, pikáns íze, illata édességekhez és húsos ételekhez egyaránt jól illik. Kapható őrölt és zöldes mag formájában.
Kalonji: fekete hagymamag (az ázsiai, indiai konyhában a hagymát helyettesíti).
Szambal oelek: csípős ételízesítő, a malajziai és az indiai konyhában népszerű.
Sambar fűszerkeverék: ez a dél-indiai eredetű fűszerkeverék többféle változatban létezik, mindegyik más és más összetevőből áll. Többnyire megtalálható benne a currylevél, őrölt fekete bors, kurkuma, őrölt csili. Leginkább csípős-savanyú dalhoz (borsóból, vagy babból, vagy lencséből készült étel) adják.
Sambar masala: az indiai konyha egyik egzotikus fűszerkeveréke, amely többek között koriandert, kurkumát, görögszénát, sót, fekete borsot, mustárt, szegfűszeget, gyömbért tartalmaz. Jól illik a lencsés ételekhez.
Masala: az indiai konyha jellegzetes fűszerkeveréke, többféle változatban létezik, például a garam masala, csat masala, sambar vagy raszam masala.
Ötfűszer-keverék: két nagyszerű változata van; az egyik az erőteljes ízű kínai ötfűszer-keverék (általában fahéj, szegfűszeg, édeskömény, csillagánizs és szecsuáni bors alkotja), a másik az indiai konyhában használt panycs puran (lepkeszegmag, római kömény, édeskömény, fekete mustármag, kalonji).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top