Aki a gyógynövények világában egy kicsit is járatos, az persze nem lepődik meg a fenti állításon, mert tudja, hogy a levendulatea nyugtató és emésztést javító hatású. Oldja, csillapítja a feszült, ideges szervezetet, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fokozza az epeműködést. De a levendula nemcsak az álmatlanság elűzésére és nyugtató fürdők készítésére alkalmas, hanem a konyhában is megállja a helyét.
Virágízek
A virágokkal való fűszerezés, ételdíszítés szokása korban és időben több ezer évre nyúlik vissza. A Római Birodalom rózsalázban égett, a keleti országokban a körömvirág, krizantém és a sásliliom fogyasztása volt mindennapos, az európai királyi családok étlapján pedig a kandírozott rózsa- és ibolyaszirom szerepelt. Manapság már az sem meglepő, ha más pompás virágokkal, mint például a cukkini virága, szegfű, tulipán, akác vagy bodza, nem csak dekorációként találkozunk a tányérunkon.
Receptek: Levendulás limonádé |
Levendulamezőkről álmodni
A levendulának nagy kultusza van a mediterrán országokban, különösen Dél- Franciaországban, ahol nemcsak a süteményeket ízesítik a híres levendulamézzel, kékeslila virágával vagy az abból készült levendulás cukorral, de egy-egy csirke-, nyúl- vagy sertésraguba is gyakran kerül a provence-i mezőkről származó gyógynövényből.
A levendulaméz beszerzése itthon sajnos még kuriózumnak számít; az ínyencboltokban többnyire portugál, illetve francia eredetű kapható, bioboltokban nagy ritkán előfordul magyar termelő áruja is. Pedig a magyarországi területről (a Csongrád és Békés megyei levendulamezőkről) származó növény nagyon jó minőségű, magas beltartalma miatt jó hírneve van a nagyvilágban. A levendula virága, illetve az abból készült filteres tea gyógynövényboltokban kapható, elérhető áron.
Mi van a levendulában?
Legfőbb hatóanyaga egy kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. Már az ókori görögök és rómaiak is nagyon kedvelték tisztítótulajdonságáért és illatáért. Szárított virága általános rovarűző kertben gyakran ültetik más növények mellé, hogy elkergesse a levéltetveket.
Hogyan használjuk a konyhában?
Virágával feldobhatjuk a házi befőzésű lekvárok ízét (pl. alma, szilva stb.), vagy elkészíthetjük belőle saját levendulás cukrunkat vagy tinktúránkat is.
Levendulás cukor: Csomagolj 2-3 evőkanál levendulavirágot (gyógynövényboltokban 40 grammos kiszerelésben kapható) muszlinkendőbe vagy gézbe, és tedd egy kristálycukorral megtöltött befőttesüveg tetejére. Zárd be az üveget, és néha rázogasd össze. Néhány nap után a kristálycukor átveszi a levendulavirág illatát. Később a levendulacsomag eltávolítható.
Egy másik variáció szerint a levendulavirágot és a cukrot (kb. 35 dkg cukorhoz 4 evőkanál levendulavirág) felváltva, rétegezve is bele lehet tenni az üvegbe, de felhasználása előtt a kivett mennyiséget mindenképpen szitáld át!
Levendulás porcukor: Egy kiskanál levendulavirágot és kristálycukrot (kb. 5-6 evőkanál) elektromos kávédarálón őrölj porcukorrá. Ha a levendulvairág még így is szálkás lenne, akkor egy teaszűrőn szitáld át, hogy a törmelékes része fennmaradjon.
Levendulaeszencia: Egy szélesebb üvegbe szórj 2 evőkanál szárított levendulát, öntsd fel 1 dl tiszta (kb. 70%-os gyógyszertári) alkohollal. Zárd le az üveg tetejét, és tedd sötét helyre. Naponta rázogasd át, két hét múlva szűrd le a levendulát, az eszenciát pedig tárold zárható, sötét üvegben. Úgy működik, mint a vaníliaeszencia, süteményekbe elég egy kiskanálnyit tenni belőle.
Levendulaolaj: Jól zárható üvegbe szórj 2-3 evőkanál szárított levendulavirágot, öntsd fel 2,5 dl olívaolajjal. Napos, meleg helyen hagyd érlelni, majd egy hét után szűrd le!