Bár napjainkban sok szó esik a reformtáplálkozásról, a jó és a rossz szénhidrátokról, a változatos gabonadús étrendről, a piros és narancssárga színű zöldségek egészségmegőrző szerepéről, húsételeink legnépszerűbb körete továbbra is a nokedli, a rizs és a burgonya maradt.
Receptek: Sütőtökös burgonyapüré |
Nincs is ezekkel semmi baj, ízletesek, laktatóak, de egy kis trükkel változatosabbá teheted a család eddigi táplálkozását, anélkül, hogy a fél konyhád tartalmát le kelljen cserélni. Újítsd fel a hagyományos köreteket az őszi idény termékeivel! Tedd játékossá a dolgot, és játssz a színekkel! Használd ki a céklában rejlő vörös színt, a mangold vagy a spenót zöldjét, a sütőtök sötét narancssárgás árnyalatát; dobd fel a régit új színekkel! És lehet ugyan, hogy az elején a család még meglepődik a sütőtökös rizottó vagy a céklás krumplipüré látványától, de később már követelni fogják!
Hogyan bolondítsuk meg a hagyományos köreteket? |
Galuska, nokedli
A galuskatésztát eldobhatod 4-5 evőkanál piros színű zöldség- vagy gyümölcspüré hozzáadásával, például céklával, meggyel, áfonyával. Kitűnő köret sültekhez, vadhúsokhoz vagy akár vadashoz.
Zöld színű lesz a nokedli, ha 4-5 evőkanál kevés vajon megpárolt spenótot vagy mangoldot adsz hozzá, de kipróbálhatod friss bazsalikom- vagy petrezselyempürével is. Nagyon jól illik mártásos húsokhoz, sültekhez, sajtszószhoz.
A currypor sárgássá színezi a galuskát, ehhez elég csak egy-két evőkanálnyit a tésztához keverni.
Rizs
Az indiai konyha hazai terjedésének köszönhetően a rizs már nemcsak rizibiziként kerül a terített asztalra, de egyre bátrabban használunk hozzá markánsabb fűszerezést, és talán többen már otthon is kipróbálták a kókuszos vagy a lencsés rizst.
Készíts sajtos-spenótos rizst fokhagymával párolt spenót hozzáadásával, a tetején kevés gorgonzola vagy rokfort sajtot elmorzsolva.
A karfiolos rizs is nagyszerű. Ehhez előzetesen párolj meg vöröshagymát, fokhagymát, add hozzá az apró fejekre szedett karfiolt, öntsd fel félliternyi tejjel, és párold készre, majd keverd össze főtt rizzsel.
Próbáld ki egyszer citromos-sáfrányos vagy karamellizált hagyma-mazsola ízesítésével is.
Burgonyapüré
Ezt is bátran színesítheted a galuskánál leírt zöldségekkel-gyümölcsökkel. Jól illik hozzá a spenót, a cékla, a sütőtök, de kipróbálhatod póréhagymával vagy apróra vágott vöröshagymával is, amit a hagyományosan elkészített krumplipüréhez (főtt burgonya, vaj, tej vagy főtt burgonya, tejszín) kell keverni. Csak előzőleg párold, pürésítsd az újabb hozzávalókat, hogy ne legyen darabos.