nlc.hu
Gasztro
Mit egyen gyermekünk? -Az egészséges táplálkozás alapjai

Mit egyen gyermekünk? -Az egészséges táplálkozás alapjai

Cukor, csoki, chips…gyermekünk kedvencei. Nehéz nemet mondani, de gyermekünk érdekében néha rákényszerülünk. Sokunkban felmerül a kérdés: mit egyen gyermekünk, ami finom és egészséges is?




A kérdéssel minden nap szembesülünk, így sokszor bele sem gondolunk abba, hogy a gyermekkori helyes táplálkozás nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is hat: gyerekként mindenkinek a szülei alapanyag-válogatása, ételkészítése a természetes, illetve a követendő példa. Felnőttkorban általában továbbvisszük ezeket az étkezési szokásokat a saját családunkba is, így ha saját magunk egészségesen táplálkozunk, a gyermekünk automatikusan át fogja venni tőlünk ezt a szokást. Óriási a felelőssége a szülőknek, hiszen jelentősen befolyásolhatják gyerekeik későbbi életminőségét, élettartamát.

A címben feltett kérdésre a SáGa dietetikusa, Laki Anita válaszol, aki a vállalattal szorosan együttműködve, több mint 15 éves tapasztalatával segíti a termékfejlesztést.


A legtöbb gyerek édesszájú, ez pedig nehéz dilemma elé állítja a szülőket. Hol húzzuk meg a határt?

„Az édességek lehetőleg gyümölcsalapúak legyenek (gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt, vagy „csak” gyümölcs), de persze hetente néhány alkalommal a csoki is belefér. Az édességen kívül azonban természetesen a többi ételre is oda kell figyelni – mutatja meg az arany középutat Laki Anita. – A vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok létfontosságúak a szervezet számára, mivel nem képes azokat egyedül előállítani – hiányuk ugyanakkor gyorsan jelentkezik, és súlyos betegségekhez vezethet. Ezért táplálkozásunk során fontos, hogy megfelelő mértékben fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket, tejet, tojást és húst. Szintén lényeges, hogy ún. makrotápanyagok kerüljenek a szervezetbe: szénhidrát (pl. kenyér), fehérje (pl. hús), zsír (pl. húsok, tejtermékek).”

A gyermekek részére naponta 5 dl tej (vagy annak megfelelő tejtermék: 10 dkg túró vagy sajt, 3 dl kefir vagy joghurt), vagy 1-2 db tojás fogyasztása elengedhetetlen. A hús-, húskészítmények mértékletes napi fogyasztása (napi 100 – 200 gramm) az egészséges szervezet számára mindenképpen ajánlott. Kiemelten fontos a gyerekek számára a napi húsbevitel: a fejlődésben lévő szervezetnek szüksége van a húsra az optimális tápanyagellátáshoz.

„Ugyanakkor a húsok tartalmaznak telített zsírsavakat, koleszterint, melyek hozzájárulhatnak a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Ez azonban elkerülhető! A megfelelő minőségű hús megválogatásával, a felesleges, még látható zsiradék eltávolításával, ételkészítéskor pedig az állati zsiradék használatának mellőzésével ezek a kockázatok kiküszöbölhetőek!“ – hívja fel a helyes húsfogyasztásra a figyelmet Laki Anita.

A SáGa termékfejlesztése során odafigyel az egészségre: folyamatosan csökkenti termékeiben a mesterséges színezék- és ízesítőanyagokat, és jelenik meg új, magas színhús tartalmú árukkal mind a főtt hústermék piacon, mind a konyhakész ételek területén.

A SáGa olyan hagyományos, magyar piacvezető márka, amely biztonságos és jó minőségű ételeket jelent az egész család számára.

További érdekességeket olvashat a SáGáról és termékeiről, valamint Laki Anita dietetikustól is választ kaphat felmerülő kérdéseire, ha ellátogat megújult honlapunkra a www.saga.hu  címen.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top