
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
kb. 30 dkg liszt (+ egy-két evőkanál, ha a burgonya többet is felvenne)
15 dkg libazsír
1 tojás
25 g élesztő
1 dl meleg tej
1 evőkanál cukor
2 evőkanál só
1,5 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt a tetejére
Főzd meg a burgonyát héjában, majd hámozd meg, és burgonyanyomóval törd át. Az élesztőt futtasd fel: szórd bele egy kisebb tálba, add hozzá a cukrot, és öntsd hozzá a meleg tejet. Keverd össze a burgonyát a liszttel, a zsírral, az élesztővel, a tojással, a tejföllel és a sóval. Alaposan gyúrd át a robotgéppel, majd kézzel, addig, amíg könnyedén elválik az edény falától és a kezedtől. Takard le konyharuhával, és tedd félre egy órára.
Ezután lisztezett deszkán nyújtsd ki egyujjnyi (kb. 1 cm) magasságúra a tésztát. Hajlítsd be egyenlő arányban jobbról és balról: először az egyik oldalát, majd rá a másikat, hogy három egyenlő méretű réteget kapj. Takard le, és tedd félre egy negyedórára, majd ismételd meg még kétszer a tészta hajtogatását. Pihentesd ismét a tésztát, ezúttal 45 percig, majd nyújtsd ki, úgy kétujjnyi magasságúra. Késsel rácsozd be a tetejét, kend meg tojássárgájával, és szórd meg reszelt sajttal. Szaggass belőle kör alakú pogácsákat, és tedd zsírral kikent vagy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon süsd pirosodásig, kb. 40-45 percig.