Hozzávalók a gombóc tésztájához:
50 dkg burgonya (a lisztesebb fajta, pl. ella),
kb. 15-20 dkg liszt + még 1-2 evőkanállal, ha a burgonya esetleg többet is felvenne belőle,
1 tojás,
3 dkg margarin + 5 dkg margarin a gombóc átforgatásához
A töltelékhez: 2 evőkanál vaj, 20 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, egy citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.
A töltelékhez egy kevés vajon pirítsd meg a mákot, és öntsd fel a tejjel. Keverd hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, és forrald sűrűre. Reszeld bele a citrom héját, és hagyd kihűlni.
A burgonyát főzd meg héjában, majd hámozd meg, és egy burgonyanyomó segítségével törd át. Keverd hozzá a lisztet, a tojást, egy kanálnyi margarint, egy csipetnyi sót, és alaposan dolgozd össze. Liszttel meghintett gyúródeszkán nyújtsd ki úgy félcentis magasra, és vágj ki belőle 5 × 5 centis négyzeteket. Tegyél mindegyik adag közepére egy evőkanállal a mákos töltelékből, majd fedd be a tészta csücskeivel, és lisztes kézzel formálj belőle gombócot.
Lobogó forró vízben főzd ki a gombócokat, csepegtesd le, és egy kevés meleg vajon forgasd át.
Tálaláskor locsold meg vaníliasodóval vagy vaníliapudinggal.