Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
2 db tojás,
1 evőkanál margarin,
3-4 evőkanál búzadara,
egy csipetnyi só,
2 kiskanál vaníliás cukor
A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 evőkanál zsemlemorzsa.
Az öntethez: egy doboz tejföl, 2-3 evőkanál porcukor.
A tojások sárgáját keverd össze a vaníliás cukorral és a megolvasztott vajjal. Add hozzá a túrót, a búzadarát és a sót. Dolgozd össze a masszát, majd forgasd bele a tojások keményre vert habját is. Pihentesd a tésztát hűvös helyen, lehetőleg egy-két órán át, hogy a dara megduzzadjon benne.
Formázz golyókat belőle, és lobogó forró vízben főzd ki. Akkor jó, amikor a gombócok megdagadnak, és feljönnek a víz felszínére. Ekkor főzd még további 5-6 percig a gombócokat, majd szűrőkanállal emeld ki őket, és tedd hideg vízbe. Csöpögtesd le, és hempergesd meg a vajban (kb. 4-5 dkg) megpirított zsemlemorzsában (kb. 5 dkg).
Tálaláskor locsold meg a porcukorral elkevert tejföllel.
![]() |