nlc.hu
Gasztro
Erdélyi húsos csorba

Erdélyi húsos csorba

Bár a törökök is corbasinak hívják a leveseiket, a csorba elsõsorban a szláv népek savanyú levesspecialitása. Alapja a korpacibere, ami a kovászos uborkához hasonló módon készül: egy liter búzakorpát 3 liter vízzel kell leforrázni, langyosra hûtve üvegekbe tölteni, tetejére fehér kenyeret állítani, és kistányérral lefedve 3-5 napon keresztül napon érlelni. Leszûrve kell fogyasztani; nyáron jégbe hûtve kiváló hûsítõ ital, télen vitamindús savanyító.

Hozzávalók:


• 1 fej vöröshagyma
• 40 dkg bárányhús (de lehet marha, sertés vagy akár csirke is) 1 centis kockákra vágva
• 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
• fél zellergumó
• 3-4 szem burgonya
• kész korpacibere
• 2 dl tejföl
• liszt
• citrom

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon fonnyaszd meg, majd dobd rá a kisebb kockákra vágott húst. Önts alá egy kevés vizet, és fedő alatt párold puhára. (Csirkehús esetén nem szükséges előpárolni, mert az a zöldségekkel együtt, rövidebb idő alatt megpuhul.) A megtisztított zöldségeket vágd fel kisebb darabokra, és add a húsos alaphoz. Főzd együtt, majd add hozzá a fűszereket is, és öntsd fel kevés vízzel (kb. fél liter). Párold puhára a hozzávalókat, és öntsd fel egy kevés ciberelével. Ha elkészült, sűrítsd tejföllel elkevert ciberelével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top