Gasztro

Túrótorták

A túró szinte a magyar konyha egyik sajátos élelmiszere. Könnyedén alkalmazkodik bármilyen ízesítõhöz, gyümölcshöz, így meglehetõsen változatos és zamatos ízhatást ad az ételeknek.

A túró, az túró

Nézzünk körül a túró háza táján. Mit is nevezünk túrónak, pontosabban milyen alapanyag kell egy túrótortához? Legfőképpen túró. Ez ügyben ugyanis van egy kis zavar, mert gyakran a mascarponéból vagy a tejszínes krémsajtokból készült édességeket is a túrótorták csoportjába sorolják, ugyanakkor – ha a feldolgozási folyamatot nézzük – ezek már egy néhány lépcsőfokkal feljebbi kategóriában, a lágy sajtoknál helyezkednek el. Azonban ha csak a kategóriákat nézzük, akkor a népszerű ricotta és az erdélyi orda alatt is „rezeg a léc”, mert ezek valójában a savósajtok csoportjába tartoznak, és a túrókészítés utáni fázisban keletkeznek. Külalakilag és egy-egy ételbe való helyettesítés szempontjából viszont megállják a helyüket szinte bármikor túróként is.
Az étkezési túrót pasztörizált tejből, tejszínből, fölözött tejből, esetleg a sajt savójából állítják elő tejsavbaktériumok és oltóanyagok hozzákeverésével. Ezzel az eljárással kicsapatják a fehérjét, ami magába szívja a zsírt, a vizet és a tej más anyagait is. A sav hatására készült túró göcsörtösebb állagú, míg az oltóanyaggal készült túró könnyen kenhető, a vajhoz hasonló simaságú lesz.











Receptek:


• Körtés túrótorta
• Gyümölcsös túrótorta sütés nélkül
• Gyümölcsös túrókrémmel töltött piskótatorta
• Liszt nélküli vaníliás túrótorta



Savósajtok: a ricotta és az orda. A sajtgyártásból visszamaradt értékes savót tovább savanyítják (ecetsavat adnak hozzá), majd felmelegítik 90 °C-ra, így a savóban maradt savófehérjék csapadék formájában kicsapódnak. Ez a termék a zsendice, amiből többórás csurgatás után nyerik ki az ordát, ami lágyabb állagú és romlékonyabb, mint a tehéntejből készült túró, de felhasználása ahhoz hasonló. Az orda kiváló tápértékű étel. Fogyasztása különösen kedvelt Erdélyben.







Túrótorta-praktika
• A túróhoz nagyon jól illik a citrom vagy a narancs reszelt héja, a mazsola és a különböző aszalt gyümölcsök.
• A túró állaga könnyedebb lesz, ha krumplinyomóval átpréseljük és habtejszínnel lazítjuk.
• A túrótortákat ajánlatos kapcsos tortaformában készíteni, így mindig könnyedén kivehető a formából.
• A sütési idő felétől érdemes sűrűbben rápillantani, nehogy a teteje túlságosan megsüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top