nlc.hu
Gasztro
Aszalt gyümölcsökkel töltött liba

Aszalt gyümölcsökkel töltött liba

Hozzávalók:

1 pecsenyeliba (3 kg-os)
10 dkg mazsola
15 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt füge
1 narancs
só, szemes tarka bors
A lekenéshez: 1 deci sör és 2-3 dkg szalonna

A mazsolát, a szilvát és a fügét áztasd be meleg vízbe, amíg jól megduzzadnak. Majd szűrd le, és a fügét szeleteld fel kisebb darabokra. A liba máját is vágd fel kockákra, és keverd össze az aszalt gyümölcsökkel. Keverd hozzá a narancs lereszelt héját is. A libát fektesd a hátára, hasüregét jó erősen dörzsöld be sóval és apróra tördelt szemes borssal, majd tedd bele az aszalt gyümölcsös-májas tölteléket. Fogpiszkálóval vagy hústűvel fűzd össze a nyílást, a liba combjait pedig a has fölött, a combtőnél kösd össze.
Fektesd tepsibe a húst, és a csontok mentén szúrd meg több helyen egy kés hegyével, hogy a zsírja jobban kisüljön. Önts alá 1,5 deci meleg vizet, és a sütés alatt locsold meg többször a kisült zsírral összekeveredett lével. A sülés alatt, a pecsenyelé locsolása mellett kend át többször a liba bőrét sörbe áztatott szalonnadarabkával is. A hús sütési ideje kb. 2,5-3 óra. Egy óra eltelte után fordítsd meg a húst.
Tálalás előtt szűrd le a pecsenyelevet, ezt külön tálkában kínálhatod. A húst pedig egy félórás pihentetés után szeleteld fel. Köretnek tört burgonya és kevés vajon átforgatott narancsgerezd illik hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top