nlc.hu
Gasztro
Halmozzunk libát libára!

Halmozzunk libát libára!

A november csekély számú pozitívumai közt igen elõkelõ helyen tarthatjuk számon a libasültet. Így gondolta ezt séfünk, Tamás is, aki a Márton-nap méltó megünneplésérõl gondoskodik ezúttal. Tehát: végy egy libát…





Szent Márton az egyik legnépszerűbb középkori szent volt. A legenda szerint, amikor püspökké választották, a hírt hozók elől a libaólban rejtőzött el, mert nem találta magát méltónak a megtiszteltetésre, ám a szárnyasok gágogásukkal elárulták a rejtekhelyét.

Márton-napon azért esznek az emberek évszázadok óta libát, mert erre az időszakra érték el az állatok a vágósúlyt. Sült liba és újbor, ez az igazi ünnep. A mondás szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Aki viszont eszik, az – azonkívül, hogy jól lakik – biztos lehet benne, hogy a következő évben sem fog éhezni. Legalábbis a néphagyomány szerint.

A libában az a jó, hogy a tollától a májáig mindent fel lehet használni belőle. Persze a máj sokkal finomabb, mint a toll, de ízletes a libanyak, a libamell, a libaaprólék és a libazsír is. Éljenek a Mártonok és a libák!






Libaleves


Hozzávalók: 1,5 kg libaaprólék (libaszárny, libanyak, liba farhát) 3 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, fél karalábé és zellergumó, fél fej fokhagyma, 1 mk. gyömbérpor, só, szemes feketebors.








A húst alaposan megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Mikor felforrt, a habját leszedjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb hasábokra vágjuk. A fokhagymát héjastól, a zöldségekkel együtt a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, egész borssal és őrölt gyömbérporral. Lassan gyöngyözve 2,5-3 órán át főzzük. Lúdgége tésztával, esetleg cérnametélttel fogyasztjuk.



 


 


 


 


 






























További két libás receptet (Töltött libanyak, Sült libacomb) olvashattok a Nők Lapja november 7-én megjelenő, 45-ös számában!





Még több ez e heti Nők Lapjából:

• „Nem hamm, Csi hu hú!” »
• Cigány vagyok! Nem baj? »
• Bátran szeretnék élni!»
• Elemek horoszkópja »
• Udvaros Dorottya: Színésznő vagyok, nem sztár!»  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top