Ezúttal arra kértük minden újdonságra fogékony séfünket, hogy néhányat a könyvben szereplő ételek közül készítse el. Mert ugye a puding próbája az evés, illetve ugyanez a helyzet a lepényhal esetében is. Akkor tehát: lássuk a francia nők karcsúságának titkait az asztalra téve!
LOUISE NAGYMAMA ZABPELYHE RESZELT ALMÁVAL Amikor meglátogattuk nagymamámat a havas Elzászban, ezt a finom és laktató reggelit kaptuk nála rostban és egyéb tápanyagokban igen gazdag. Ma is az egyik kedvenc téli reggelim: igazi babaétel felnőtteknek. Nagymamám rendszerint frissen sütött brióst vagy kugelhopfot adott hozzá (ez egy csodás sütemény, mazsolával és mandulával, az egyik elzászi specialitás írja az írónő, de mi kuglóf néven nagyon jól ismerjük a szerk.). Kenyeret nemigen kínálok hozzá. De olykor egy falat sajttal vagy egy kis joghurttal eszem. Hozzávalók 2-4 adaghoz: 1 csésze hagyományos zabpehely, 2 1/3 csésze víz, csipetnyi só, 1 közepes méretű alma, durvára reszelve, 1/2 kis kanál citromlé, 1/3 csésze tej, 1/2 kiskanál vaj 1. Közepes méretű lábosban összekeverjük a zabpelyhet, a vizet és a sót. Felforraljuk. 2. Hozzáadjuk a reszelt almát, a citromlét, és időnként megkeverve öt percig főzzük. 3. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a vajat. Jól összekeverjük, és egy percig főzzük. Azonnal tálaljuk; a tetejére hinthetünk egy kevés barnacukrot vagy pár csepp juharszirupot. |
További két ínycsiklandozó franciás receptet (Laposhal en Papillote; Grillezett Ananász) találhatsz a Nők Lapja november 21-én megjelenő, 47-ik számában!