nlc.hu
Gasztro
Franciás könnyedséggel

Franciás könnyedséggel

Fõzni lehet fejbõl és úgy, hogy az ember ragaszkodik a bevált, leírt receptekhez. Séfünk, Tamás ezúttal rendhagyó módon a következõképpen indít: végy egy Nõk Lapja Novellát…





A Nők Lapja szeretett és kedvelt társkiadványa, a Nők Lapja Novella ugyanis a napokban megjelent téli számban irodalmi ínyencségek mellett azt a kérdést is boncolgatja, mi a francia nők karcsúságának titka. A témát – bőséges recept-körettel – Mirelle Guiliano fejti ki A francia nők nem híznak című könyvében, melyből részleteket találhatnak a Novellában.


Ezúttal arra kértük minden újdonságra fogékony séfünket, hogy néhányat a könyvben szereplő ételek közül készítse el. Mert ugye a puding próbája az evés, illetve ugyanez a helyzet a lepényhal esetében is. Akkor tehát: lássuk a francia nők karcsúságának titkait az asztalra téve!










LOUISE NAGYMAMA ZABPELYHE RESZELT ALMÁVAL


Amikor meglátogattuk nagymamámat a havas Elzászban, ezt a finom és laktató reggelit kaptuk nála – rostban és egyéb tápanyagokban igen gazdag. Ma is az egyik kedvenc téli reggelim: igazi babaétel felnőtteknek. Nagymamám rendszerint frissen sütött brióst vagy kugelhopfot adott hozzá (ez egy csodás sütemény, mazsolával és mandulával, az egyik elzászi specialitás – írja az írónő, de mi kuglóf néven nagyon jól ismerjük – a szerk.). Kenyeret nemigen kínálok hozzá. De olykor egy falat sajttal vagy egy kis joghurttal eszem.







Hozzávalók 2-4 adaghoz: 1 csésze hagyományos zabpehely, 2 1/3 csésze víz, csipetnyi só, 1 közepes méretű alma, durvára reszelve, 1/2 kis kanál citromlé, 1/3 csésze tej, 1/2 kiskanál vaj

1. Közepes méretű lábosban összekeverjük a zabpelyhet, a vizet és a sót. Felforraljuk.

2. Hozzáadjuk a reszelt almát, a citromlét, és időnként megkeverve öt percig főzzük.

3. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a vajat. Jól összekeverjük, és egy percig főzzük. Azonnal tálaljuk; a tetejére hinthetünk egy kevés barnacukrot vagy pár csepp juharszirupot.



 


 


 


 


 


 


  

















 




















További két ínycsiklandozó franciás receptet (Laposhal en Papillote; Grillezett Ananász)  találhatsz a Nők Lapja november 21-én megjelenő, 47-ik számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top