Gasztro

Görögország: muszaka

Hozzávalók:

kis csipet fahéj
50 dkg szép feszes padlizsán
3 nagy löket olívaolaj
1 fej apróra vágott hagyma
70 dkg darált kevert husi (az igazi a bárány, de a kevert husi is megteszi)
1 doboz paradicsomkonzerv (minél apróbb, annál jobb)
1 evőkanál liszt
friss zöld fűszerek 2 marokkal (petrezselyem, majoránna, oregánó)
só, bors, ahogy érzed

A tetejére:

3 dl natúr joghurt
2 tojás
morzsolt feta sajt

A padlizsánt vékonyra szeleteljük, szűrőbe rakjuk és megsózzuk. Adunk neki ½ óra szundit. Ezen idő alatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát az olajon. Ha ez kész, mehet rá a husi. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban a húst folyamatosan nyomkodjuk villával, így a hús nem sül össze. Ha a hús megpirult, felöntjük a paradicsommal, megszórjuk liszttel, zöld fűszerekkel, alaposan összekeverjük, és csendes lángon rotyogtatjuk 45 percig (néha megkavarjuk, nehogy odakapjon). Míg a ragu készül, a padlizsánokat papírtörülközővel szárazra töröljük. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Egy tálban összekeverjük a tojást, a joghurtot és a sajtot, plusz a fahéjat. 
Egy magasabb falú tűzálló edényt vékonyan kikenünk vajjal, és rárakjuk a padlizsánok felét. Meglocsoljuk a húsos-zöldséges keverékkel, aztán ismét padlizsán, majd a husi. A tetejét meglocsoljuk a sajtos-tojásos-fetás keverékkel. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc, és kész a muszaka.

Jó étvágyat!

Zene: Roisín Murphy – Overpowered

Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 01.

Nyitva:
hétköznap: 9–21 h
szombat: 10–13 h

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top