Holott a magyar konyha elengedhetetlen kelléke a paprika. A hazai fűszerek között előkelő helyen szerepel, népszerű, bár manapság kissé divatjamúltnak tartott fűszer.
Kedves háziasszony társam, tudtad, hogy a paprika őrlése, porrá zúzása magyar találmány? Sehol másutt nem használják por alakban és tisztán, csak nálunk.
A paprikával kapcsolatban sok a fenntartás, a tévhit, pedig fogyasztása igen előnyös élettani hatásokkal jár:
csökkenti a reumás fájdalmakat
karotin tartalma élesíti a látást
A, B1, B2 és P vitamint is tartalmaz
elősegíti a tápanyagok felszívódását
Milyen típusok vannak?
– Bármely ételhez ajánlott a csemege paprika, amelyet piros szín, jó ízesítő hatás jellemez,
– Az édesnemes paprika világos piros színével elsősorban pörköltek, húskészítmények ízét, zamatát erősíti megfelelően,
– A rózsapaprika fakópiros alapszínű, sárgás-barnás árnyalattal enyhe, csípős ízzel – bármely erős ételhez alkalmazható, de kiemelten a birka-és nyúl pörkölt készítése esetén dicsérik használatáért a szakácsot.
– A legjobb a különleges paprika, amelyet élénk piros színéről és kíváló izhatásáról ismerhetünk föl.
A paprika használat néhány fontos alapelve:
forró, de ne forrásban lévő zsírba helyezzük
a megfelelő íz-és színhatás érdekében a tűzről levétel előtt 5 perccel újból paprikázzuk meg az ételt
mindig száraz, hűvös helyen tároljuk
A fűszerpaprika legyen a mindennapi főzés, ízesítés része, ne feledkezzünk meg róla. Ne féljünk tőle, a paprikát nem lehet túladagolni, a csemege paprika nem csípős változata a legérzékenyebb gyomrúaknak sem árt.
Érdemes kipróbálni a paprikát minden, eredetileg szokatlannak látszó ízesítésben és kapcsolatban.
Keresd az eredeti magyar ízt, és ételeid is egyediek lesznek!
Paprikával ízletesebb!