
A cseh konyhában nem fűszerezik túl az ételeket, nem nagyon ízesítenek pirospaprikával, és kevés zöldséget használnak. Különösen kedvelik azonban a gombát és a káposztát, párolva vagy salátának.
Receptek: |
A levesek ízvilága talán jobban hasonlít a német konyháéhoz, mint a magyarhoz. Népszerűek a laktató, nehéz levesek, amelyek után szinte már nem is kívánunk második fogást; a különböző húslevesek mellett a zöldség- és krumplilevesek, a különleges ízeket kedvelőknek pedig ott van a fokhagymaleves, a pacalleves vagy a savanyú kenyérleves.
![]() |
A sörkorcsolyák külön színfoltot jelentenek a cseh sörözők világában. Még olyan helyen is kapunk kóstolót belőle, ahol nincs melegkonyha. Kedvelt sörkorcsolyának számítanak az úgynevezett vízbefúltak (utopenec), ami tulajdonképpen egy savanyú lében áztatott szafaládé, vagy a fűszeres, fokhagymás, pikáns olajban pácolt camembert sajt (hermelin), vagy az érlelt sörsajt barna kenyérre kenve.
A cseh konyha főfogásai közül több is utal egy-egy tájegységre, ahhoz a helyhez kötve jellegzetes ízt kölcsönöz az ételnek. Így említhető a morvai sertéstokány, a znojmói szelet vagy a délcseh gulyás.
A húsételekhez a csehek is szinte ugyanazokat a köreteket (hasábburgonya, főtt burgonya, rizs, krokett, zöldköret) fogyasztják, mint mi, kivéve talán a tipikus knédlis (főtt gombócos) fogásokat. Ilyen a sertéshús párolt káposztával és knédlivel (knedlik se zelí), a marhapörkölt fűszeres mártással és knédlivel (gula), vagy a vékonyra szelt marhahús egy vadashoz hasonló tejfölös, citrommal ízesített szósszal és knédlivel (svièková). De szerepelhet önálló fogásként is, desszertként almával, barackkal, szilvával vagy mákkal.
![]() |
Az igazi knédlit fehér kendőben, vízgőz fölött főzik könnyűvé. Ha kész, kicsomagolják a ruhából, és éles késsel esetleg cérnaszállal ujjnyi vastag szeletekre vágják. A hozzávalóktól függően többféle változatban létezik: van zsemle-, burgonya-, gríz- vagy kelt gombóc. A knédlivel kísért ételeket éttermekben általában 12 és 15 óra között lehet fogyasztani, mivel a készételek közé tartoznak, ezért ha elfogy arra a napra, már ki is törlik őket a napi ajánlatból.
További jellegzetes ételük a savanyított hering, a zavinác (ruszli), illetve a füstölt olajos hering, az uzené hagymával, valamint az édes lángos, a tarkedli.