Már az ókori társadalmak is előszeretettel hasznosították: az indiaiak gyömbért fogyasztottak a nagyobb vallásos ünnepek előtt, főképpen a testet és lelket megtisztító hatása miatt. A kínaiak pedig a narancsot a szeretet jelképének tekintik, mivel a monda szerint egy szegény kínai kisgyermek két darab narancsot kapott ajándékba, de azokat nem ette meg, hanem hazavitte és az édesanyjának adta mindkettőt.
Mi, a modern kor gyermekei nem az ókori keleti társadalmak hagyományait követve készítünk ételt-italt ebből a fűszerből és gyümölcsből. Jótékony gyulladáscsökkentő vagy éppen immunerősítő hatásukat is csak akkor fedezzük fel, amikor már a szervezetünk vészjelzéseket ad le. De kellemesen orrbizsergető aromájuk és édeskés, illetve enyhén csípős ízük miatt egyre gyakrabban készítünk különböző édességeket és húsos fogásokat a gyömbér és a narancs felhasználásával.
Receptek: Almás-gyömbéres muffin narancsos vajkrémmel Gyömbéres-narancsos korongok Walesi gyümölcstorta Gyömbéres püspökkenyér Narancsos-gyömbéres-datolyás muffin |