Gasztro

Titkos családi receptek a nagy csizmából

Három évvel ezelõtt drága egyetlen Ágikám nõvére, Éva és népes családja nálunk töltötte a karácsonyt. Éva elhozott pár receptet, amelyet egy olasz barátnõjétõl kapott. Tradicionális olasz karácsonyi recepteket.

24-én egész nap csak azzal foglalatoskodtunk, hogy minél színesebb karácsonyi menüt varázsoljunk az ünnepi asztalra. Természetesen ők is igazi „kulináris őrültek”. Hát azt el nem tudom elmondani, hogy milyen finom volt minden.
A csirkemájpástétom, az valami csoda volt. Volt benne valami igazi karácsony. Valami, ami pont akkor jut eszembe, ha halászlevet eszem túrós csuszával. A karácsony. Ezen gondolat vezérelt engem a következő receptek megírásakor.







Mint tudjátok, van egy kis olasz boltom. Mindenféle érdekes és ízletes olasz étel, olasz specialitások. Kapcsolataim révén érdekelt, hogy igazából hogy is telik egy igazi olasz karácsony, amikor mindenki együtt van, és szaladgálnak az unokák, a nagymamák a konyhában készítik a végtelen hosszú menüt, a férfiak a nappaliban ülve bort szürcsölgetnek, beszélgetnek, hangoskodnak. Pont úgy, mint egy igazi Fellini-filmben.









Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 1.


Nyitva:
Hétköznap: 9–21 óráig
Szombat: 10–13 óráig


A karácsony ünnepe Olaszországban az egyik legnagyobb ünnep. Megadják a tiszteletet, mint minden keresztény ünnepnek. Az igazi boldogság mégiscsak az, hogy végre együtt a család, és mindenki tudja, hogy ez tényleg a szeretet és a család ünnepe – valamint az étel ünnepe is. Mint szűk hazánkban is, ott is megvan a kultúrája az ünnepi ételnek. Természetesen ott is régiónként változik.
Van pár barátom, akik Olaszországban születtek. Munkájuk és életük úgy hozta, hogy elhagyták hazájukat, és más országban kezdtek új életet. Család, szerelem, munka vitte őket messze szülőhazájuktól. De mint minden patrióta, ők is próbáltak átcsempészni egy kicsit abból, amit otthon láttak, éreztek gyermekkorukban. Mi is volt a legszebb számukra karácsonykor, mi is különböztette meg a többi estét ettől a jeles estétől? Melyek azok az ízek, amelyekről a legnagyobb és legteljesebb ünnep jut az eszükbe, a karácsony?
Barbara (Firenze), Elio (Bologna), köszönjük, hogy átadtátok nekünk a családi recepteket.







A receptek, amelyeket most megosztok veletek, egytől egyig tradicionális olasz receptek, amelyeknek történelmük van, amelyek nagyiról anyura szállnak. Meg kell becsülni őket.
És mint mindig, most is az egyszerűségre törekedtem. Hiszen az egyszerű a legjobb…





Receptek:

• Elio, Bologna (million gracie): Tyúkhúsleves hosszan főzve, töltött tésztával
• Barbara: Crostini Toscani
• A főétel: Firenzei sertéssült sonkás borsóval és ínyencburgonyával (arista alla Fiorentina)
• Desszert: Panettone


 
Tehát ez volt a karácsonyi menü, amelyet tradicionális olasz receptek alapján készítettünk el Zsolti ízvadász barátommal.







A karácsonyi menüről készült fotókat megnézheted képgalériánkban! Katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top