Gasztro

Flódni

A sütemény nagy titka, hogy a négyféle rétegbe bele kell tenni minden gazdag hozzávalót, amelyet szemünk és szánk kíván!

Hozzávalók a tésztához (tepsi):

• 50 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 10 dkg kristálycukor
• 2 tojássárgája
• kb. 80-100 ml édesebb fehérbor

A máktöltelékhez:

• 30 dkg darált mák
• 1 citrom reszelt héja
• 2-3 evőkanál fehérbor

A diótöltelékhez:

• 30 dkg darált dió
• 1 narancs reszelt héja
• mazsola ízlés szerint
• 1 kiskanál fahéj
• 2-3 evőkanál bor

Az almatöltelékhez:

• 1 kg alma
• 10 dkg kristálycukor
• 2 kiskanál fahéj
• 1 dl édesebb fehérbor

A cukorsziruphoz:

• 5 dl víz
• 35 dkg cukor
• egy üveg (2-3 deci) szilvalekvár

• a kenéshez 1 egész tojás

A tésztához morzsold össze a lisztet a margarinnal, add hozzá a cukrot, keverd bele a tojássárgákat, és öntsd rá a bort. Gyúrd át, és oszd öt részre. Letakarva pihentesd addig, amíg a töltelékeket összedolgozod.

Az almát tisztítsd meg a héjától, és a húsát vágd fel kockákra, majd párold puhára a borban. Ízesítsd cukorral és fahéjjal.

Keverd össze a máktöltelék hozzávalóit. Keverd össze a diótöltelék hozzávalóit, és fele-fele arányban öntsd mindkettőre a cukorszirupot. Ehhez forralj össze 6,5 dl vizet 40 deka cukorral.

Nyújtsd ki az egyik tésztacipót, fektesd egy margarinnal, liszttel kikent nagyobb méretű, magas tepsibe. Kend meg a máktöltelékkel. Tedd rá a következő kinyújtott tésztát, és szórd meg az almatöltelékkel. Majd újabb tésztalap következik, erre kerül a diótöltelék. Fedd be tésztával, és kend meg szilvalekvárral. Erre tedd rá az ötödik kinyújtott lapot. A tetejét kend meg egy egész felvert tojással, néhány helyen szúrd át a tésztarétegeket villával, és előmelegített sütőben süsd úgy 170-180 fokon 45-60 percig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top