Hozzávalók:
1 egész tyúk bontva (szárny, comb, mell, far-hát)
1 kg vegyes leveszöldség (répa, fehérrépa, karalábé, fokhagyma, vöröshagyma, zellergumó)
500 g tortellini (gombás vagy prosciuttós)
só, bors, petrezselyem, szerecsendió-virág, kakukkfű
2-3 db parmezán sajt héja (kb. 10 dkg)
Mint ahogy Anyukám mondta:
A húst hideg vízben felforraljuk, a keletkező habot leszedjük. Belerakjuk a zöldségeket, a zöld fűszereket, a sajtot, egy szűrőben belelógatjuk a készülő levesbe. A leves lényege, hogy lassan gyöngyöztessük. Ha bármilyen hab képződik rajta, azt mind leszedjük. Másfél óra múlva a zöldségeket kiszedjük, és még legalább 3 órán keresztül főzzük a levest. Ha kész, leszűrjük. Forró vízben kifőzzük a tortellinit, tálaláskor egy levesestálba rakjuk, és levest kanalazunk rá. A zöldséget és a húst külön tálon tálaljuk.