Hozzávalók:
15 dkg liszt
2 × 7,5 dkg vaj
5 körte
2 evőkanál calvados
18 dkg cukor
1 citrom leve
1 tasak vaníliás cukor
4 tojás
2,5 dl tej
fél dl tejszín
1 evőkanál keményítő
4 szem fekete bors
4 szem piros bors
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejet a kétféle borssal és a tejszínnel, ha felforrt, vegyük le a tűzről. Keverjük habosra a tojássárgákat 6 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Keverjük hozzá apránként a meleg tejet, és sűrítsük be lassú tűz fölött, 10 perc alatt. Hámozzuk meg a körtéket, negyedeljük fel, vegyük ki a magházukat, locsoljuk meg a gyümölcsöt a calvadosszal és a citromlével. Olvasszuk meg a vajat egy 22 cm-es tűzálló edényben, keverjük hozzá a cukrot, majd tegyük az edény aljára a körtéket. Süssük a legmagasabb fokozaton 20 percig, ezalatt gyúrjuk össze a lisztet a vaj másik felével és egy csipet sóval. Nyújtsuk ki, takarjuk be vele a körtét, és süssük 180 °C-on még 15-20 percig. Ha kész, borítsuk tálra, hogy alul legyen a tészta. Tálaljuk az előre megfőzött borskrémmel.
Most ajándék falinaptárral! |