Gasztro

Makaróni sült szalonnával és tükörtojással

Tésztás ételekben a mártás, a szósz, olaszul a sugo, szóval nevezzük, ahogy akarjuk, ezerféle lehet: olívaolaj-alapú, tejszínes, paradicsomos, húsos, zöldséges, kinek mi tetszik.

Nekem ebben az ételben épp a „szósz” végtelen egyszerűsége jön be, mert az nem más, mint a tükörtojás lágyan folyó, krémes sárgája. Kevés egyszerűbb receptet ismerek, és az egyszerűk közt pedig ennyire finomat. Az ételt Mark Bittman, egy amerikai újságíró találta ki – nemhiába nevezik őt a munkahelyén, a New York Times című lapnál „minimalista szakácsnak”. Egyetlen megjegyzésem van csupán: lehet, hogy fölösleges óvatosság, de csakis olyan tojásból készítem, amelyről tudom, hogy biztosan kezelték szalmonella ellen.

 

 

12 dkg makaróni

 

A mártáshoz:

8-10 dkg vékonyra szeletelt angolszalonna

2 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

3 evőkanál olívaolaj

2 tojás

só és frissen őrölt bors

½ dl tejszín

 

a tálaláshoz 1 kis marék friss bazsalikom

 

1. Egy közepes méretű fazékban 2 liter vizet forralunk a tésztának.

2. Az angolszalonnát ½ cm vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, aztán egy 24 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű teflonserpenyőben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk a vajat és 1 evőkanálnyi híján az összes olajat. Rádobjuk az angolszalonna-csíkokat, nagy lángon 2-3 perc alatt alaposan megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük, és a serpenyőt pár másodperc múlva lehúzzuk a tűzről.

3. A lobogva forró főzővizet megsózzuk, és megfőzzük benne a makarónit.

4. Ezalatt megsütjük a tükörtojásokat. A maradék 1 evőkanál olajat nagy lángon felforrósítjuk egy 20 cm átmérőjű teflonserpenyőben, aztán beleütjük egymás mellé a 2 tojást, és azonnal takarékra csavarjuk alattuk a lángot. A tojásokat enyhén megsózzuk, a serpenyőt lefedjük, és hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt olyan tükörtojások süljenek, amelyeknek a sárgája enyhén lágy marad.

5. A megfőtt makarónit leszűrjük, a tejszínnel együtt beleforgatjuk a fokhagymás angolszalonnába, aztán a visszatesszük az egészet nagy lángra, megborsozzuk, és villámgyorsan, kevergetve átmelegítjük. Ha úgy látjuk, túl sűrű lett, adunk hozzá ½-1 merőkanálnyit a forró főzővízből.

6. Az angolszalonnás makarónit ezután kiszedjük egy nagy tányérba, rácsúsztatjuk a tükörtojásokat, és azonnal elnegyedeljük őket, hogy a dús tojássárgája összefolyjon a húsos tésztával. Ráollózzuk a bazsalikomot, és jó étvággyal megesszük.

 

1 nagy adag lesz belőle.


Elfoglalt háziasszonyokra, sokat dolgozó anyukákra, este végre összegyűlő családokra gondolva indítja útjára Stahl Judit új szakácskönyvsorozatát, csupa olyan étellel, amelyek elkészítéséhez nem kell 30-45 percnél több időt tölteni a konyhában.

A sorozat első három kötete ínycsiklandó szárnyas ételeket, változatos édességeket és izgalmas olaszos tésztákat kínál, pontokba szedett, jól követhető receptekkel és rengeteg színes fotóval.

„Kevés munka a konyhában, sok öröm az asztalnál.” (Stahl Judit)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top