Gasztro

Penne szalonnával, karfiollal, dióval és pirított csirkecsíkokkal

Aki az étel nevének hallatán már lapozna is tovább, mert hasonló karfiolviszolygás hajtja, mint engem - esküszöm, szinte karfiolon nőttem fel, édesanyám annyira szerette -, hadd bírom még egy kis maradásra. Állítom, rá sem fog ismerni. Garantálom.

Nos, ha az érdeklődést sikerült felkeltenem, elmondom gyorsan: itt a karfiol nem a szokott kiszerelésben, rózsákra szedve virít, hanem egészen pici morzsákra aprítva. És a lényeges méretkülönbséggel egyben új (íz)világ is megnyílik előtte, mert a kisebb darabok nagyobb összfelületet eredményeznek, és a nagyobb felület több ízt. A morzsás karfiolt ugyanis nem bánatos sós vízben bágyasztom puhára, hanem füstölt szalonnán pirítgatom, és ezzel olyan ruhába öltöztetem, hogy a jelmezbálban megnyerné a fődíjat.

 

40 dkg penne

 

A mártáshoz:

15 dkg füstölt szalonna

2 gerezd fokhagyma

½ kg karfiol (tisztítva 30 dkg)

35 dkg csirkemellfilé

só és frissen őrölt bors

10 dkg dió

½ dl olívaolaj

2 nagy marék bazsalikom

10 dkg kemény, reszelhető juhsajt

 

a tálaláshoz esetleg 1-2 friss chilipaprika

 

1., A füstölt szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, majd megtisztítjuk, rózsáira szedjük a karfiolt, és késes betétű robotgépben szűk 1 perc alatt morzsásra aprítjuk. Ezután a csirkemellfilét kb. 3×1 cm-es csíkokra szabdaljuk, és megsózzuk-megborsozzuk. A diót egy 30 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk.

2., Egy nagy fazékban bő 5 liter vizet forralunk a tésztának.

3., A dió pirításához használt serpenyőbe öntjük az olívaolajat, és kevergetve 8-10 perc alatt pörcösre pirítjuk rajta a szalonnacsíkokat. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, majd a szalonnás zsiradék nagyját átöntjük egy kis tálkába, és ezt is félretesszük. A serpenyőben csak 2-3 evőkanálnyi marad, amelyen – továbbra is mérsékelt tűzön -, kb. 6 perc alatt, kevergetve aranybarnára pirítjuk a csirkecsíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedjük, a zúzott fokhagymával összekeverjük, és félrerakjuk a húsfalatokat.

4., A lobogva forró főzővizet megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát.

5., Ezalatt a már jól bevált serpenyőbe öntünk 3 evőkanálnyit a félretett szalonnás zsiradékból, mérsékelt tűzön megforrósítjuk, és néha megkeverve, 5-6 perc alatt alaposan aranybarnára pirítjuk rajta a morzsás karfiolt. Ha ez megvan, a serpenyőt lehúzzuk a tűzről, és a karfiolhoz keverjük a megsütött csirkét meg a szalonnapörcöket. Ezután apróra vágjuk a bazsalikomot, megreszeljük a sajtot, és mindkettőt összeforgatjuk a karfiolos csirkével.

6., A megfőtt tésztát leszűrjük, és 1½-2 dl főzővízzel együtt a karfiolos csirkéhez adjuk. Végül megborsozzuk az ételt, és nagy lángon szűk 1 perc alatt kevergetve átmelegítjük. Aki úgy gondolja, szórhat rá 1-2 kimagozott, vékonyra szeletelt chilipaprikát is, hogy még kalandosabb legyen az ízek játéka.

 

4 adag lesz belőle.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top