Nos, ha az érdeklődést sikerült felkeltenem, elmondom gyorsan: itt a karfiol nem a szokott kiszerelésben, rózsákra szedve virít, hanem egészen pici morzsákra aprítva. És a lényeges méretkülönbséggel egyben új (íz)világ is megnyílik előtte, mert a kisebb darabok nagyobb összfelületet eredményeznek, és a nagyobb felület több ízt. A morzsás karfiolt ugyanis nem bánatos sós vízben bágyasztom puhára, hanem füstölt szalonnán pirítgatom, és ezzel olyan ruhába öltöztetem, hogy a jelmezbálban megnyerné a fődíjat.
40 dkg penne
só
A mártáshoz:
15 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
½ kg karfiol (tisztítva 30 dkg)
35 dkg csirkemellfilé
só és frissen őrölt bors
10 dkg dió
½ dl olívaolaj
2 nagy marék bazsalikom
10 dkg kemény, reszelhető juhsajt
a tálaláshoz esetleg 1-2 friss chilipaprika
1., A füstölt szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, majd megtisztítjuk, rózsáira szedjük a karfiolt, és késes betétű robotgépben szűk 1 perc alatt morzsásra aprítjuk. Ezután a csirkemellfilét kb. 3×1 cm-es csíkokra szabdaljuk, és megsózzuk-megborsozzuk. A diót egy 30 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk.
2., Egy nagy fazékban bő 5 liter vizet forralunk a tésztának.
3., A dió pirításához használt serpenyőbe öntjük az olívaolajat, és kevergetve 8-10 perc alatt pörcösre pirítjuk rajta a szalonnacsíkokat. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, majd a szalonnás zsiradék nagyját átöntjük egy kis tálkába, és ezt is félretesszük. A serpenyőben csak 2-3 evőkanálnyi marad, amelyen – továbbra is mérsékelt tűzön -, kb. 6 perc alatt, kevergetve aranybarnára pirítjuk a csirkecsíkokat, majd szűrőlapáttal kiszedjük, a zúzott fokhagymával összekeverjük, és félrerakjuk a húsfalatokat.
4., A lobogva forró főzővizet megsózzuk, és megfőzzük benne a tésztát.
5., Ezalatt a már jól bevált serpenyőbe öntünk 3 evőkanálnyit a félretett szalonnás zsiradékból, mérsékelt tűzön megforrósítjuk, és néha megkeverve, 5-6 perc alatt alaposan aranybarnára pirítjuk rajta a morzsás karfiolt. Ha ez megvan, a serpenyőt lehúzzuk a tűzről, és a karfiolhoz keverjük a megsütött csirkét meg a szalonnapörcöket. Ezután apróra vágjuk a bazsalikomot, megreszeljük a sajtot, és mindkettőt összeforgatjuk a karfiolos csirkével.
6., A megfőtt tésztát leszűrjük, és 1½-2 dl főzővízzel együtt a karfiolos csirkéhez adjuk. Végül megborsozzuk az ételt, és nagy lángon szűk 1 perc alatt kevergetve átmelegítjük. Aki úgy gondolja, szórhat rá 1-2 kimagozott, vékonyra szeletelt chilipaprikát is, hogy még kalandosabb legyen az ízek játéka.
4 adag lesz belőle.