Gasztro

Majonézes finomságok

Összefutott a nyál a szádban? Próbáld ki finomabbnál finomabb tavaszi receptjeinket! Grillételek, hús és zöldséges receptek várnak rád. Na és persze egy kis majonéz is!

ZÖLDFŰSZEREKKEL GÖNGYÖLT SERTÉS SZŰZÉRMÉK GRILLEZVE, SÜLT PADLIZSÁNOS DIPPEL

 

HOZZÁVALÓK:

80 dkg sertés szűzpecsenye
só, őrölt bors
2 evőkanál mustár
4 szál rozmaring
4 szál kakukkfű
fél csokor petrezselyem
1 db piros kaliforniai paprika
1 szál sárgarépa
1 dl olívaolaj

A DIPHEZ:

1 db nagy padlizsán
fél dl olívaolaj
2,5 dl light majonéz
só, őrölt bors
1 db citrom
1 csokor petrezselyem

A sertés szűzpecsenyét hosszában kettévágjuk, szétnyitjuk mint egy könyvet, és vékonyra klopfoljuk. Sóval, borssal, a mustárral, az aprított rozmaringgal, a kakukkfűvel és a petrezselyemmel fűszerezzük. Egyenletesen rátesszük a vékony szeletekre vágott kaliforniai paprikát és a sárgarépát, majd szorosan felgöngyöljük. Ezután ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és fogpiszkálóval összetűzzük, hogy süléskor ne nyíljanak szét. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és 1-2 órára hűtőbe tesszük pácolódni. A diphez a padlizsánt ujjnyi vastagra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és a forró olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük. Négy szeletet félreteszünk a tálaláshoz, majd a többiről leszedjük a héját, és villával krémesre törjük. Ha kihűlt, a majonézhez keverjük, és sóval, borssal, a citrom reszelt héjával, kicsavart levével, és az aprított petrezselyemmel ízesítjük. Tálaláskor a sült padlizsán szeletet tányérra tesszük, ráfektetjük a grillen pirosra sütött göngyölt sertés szűzérméket, és körbelocsoljuk a padlizsános dippel. Friss zöldfűszerekkel díszítjük.

GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK, ZÖLDFŰSZERES-TOJÁSOS DIPPEL

 

HOZZÁVALÓK:

4 db héjában főtt burgonya
1 édeskömény gumó
4 db paradicsom
1 szál főtt sárgarépa
Só, őrölt bors
1 evőkanál mustár
1 dl olívaolaj
1 dl majonéz
1 csokor petrezselyem
1 szál rozmaring
1 csokor zöldhagyma
3 db főtt tojás

A megtisztított burgonyákat, a paradicsomot, a sárgarépát vastagabbra szeleteljük, az édesköményt cikkekre vágjuk, majd sóval, borssal, és mustárral ízesítjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és forró rostlapon pirosra sütjük. A mártogatóhoz a majonézt az aprított petrezselyemmel, rozmaringgal, a szeletelt zöldhagymával és a szitán áttört tojással összekeverjük, majd jól lehűtjük. Tálaláskor a grillezett zöldségeket tányérra halmozzuk, és mellé kanalazzuk a mártogatót, de külön edényben is kínálhatjuk.

MAJONÉZES TÖLTÖTT TOJÁS PULYKAHÚS-LABDÁBAN SÜTVE

 

HOZZÁVALÓK:

4 db főtt tojás
4 evőkanál majonéz
40 dkg darált pulykahús
Só, őrölt bors, őrölt kömény
2 szál zöldhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 db tojás a húsos masszába
2,5 dl olaj a sütéshez
4 adag ízlés szerint, friss saláta
A főtt tojásokat meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat kivesszük, és a mélyedésekbe 1-1 evőkanál majonézt kanalazunk. Ezután összenyomjuk a két fél tojásfehérjét. A darált pulykahúst keverőedénybe tesszük, majd hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, az őrölt köményt, a vékonyra szelt zöldhagymát, a fűszerpaprikát és a nyers tojást. Az egészet összegyúrjuk, és négy gombóccá formáljuk. A húsgombócokat vizes kézzel kilapítjuk, a közepébe helyezzük a majonézes tojást, a széleket ráhajtjuk, és gömbölyűre formázzuk. Majd a forró olajban közepes lángon pirosra sütjük. Ha elkészült papírszalvétára téve lecsepegtetjük, és kihűtjük. Tálaláskor a friss salátát tányérra halmozzuk, és mellé fektetjük a félbevágott majonézes pulykahús-labdát. Friss pékárut kínálhatunk mellé.

PÁCOLT PARADICSOM MAJONÉZES MÁRVÁNYSAJTTAL TÖLTVE

 

HOZZÁVALÓK:

8 db közepes paradicsom
Só, őrölt bors
1 dl olívaolaj
20 dkg márványsajt
1,5 dl majonéz
1 csokor petrezselyem
Friss pékáru a tálaláshoz.

A megmosott paradicsomoknak levágjuk a kalapját, majd kiskanállal kiszedjük a magját.

Tálcára sorakoztatjuk, majd sóval, borssal megszórjuk, és az olívaolajjal meglocsoljuk. Ezután, 2-3 órára hűtőbe tesszük pácolódni. A márványsajtot keverőtálba tesszük, villával áttörjük, és belekeverjük a majonézt. 1-2 órára szintén hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután a majonézes sajtkrémet a paradicsomokba töltjük, ha marad krém a tányérra is halmozhatunk belőle. Friss petrezselyemmel díszítjük. Toast kenyeret kínáljuk mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top