Gasztro

Tények a majonézről – a nemzetközi majonézkutatás eredménye

Nemrégiben a Tények a majonézről című, hat országot átfogó majonéz kutatásban a háziasszonyok általános majonéz ismereteit, majonéz felhasználási szokásait mérték fel a kutatók.

Noha a kérdőív valamennyi állítása, a megkérdezett korosztály mindenütt azonos volt, az eredmények – akár a majonéz összetételét, annak a kiegyensúlyozott táplálkozással való összefüggését nézzük- több kérdésben jelentős eltérést mutatnak.

A kutatás elsődleges megállapítása, hogy a hat ország háziasszonyai közül Szlovákiában használják a legmagasabb százalékban (91%) a majonézt, másodikként Magyarország következik (90%), majd Bosznia-Hercegovina (83%), Horvátország (78%), Szlovénia (72%), a sort pedig Csehország zárja (71%). A kutatás eredményének két szélső pólusát hazánk és Szlovákia jelenti: a vélemények között a legnagyobb különbség e két ország között érzékelhető. A felhasználás és megítélés szempontjából a legkiegyensúlyozottabb képet Bosznia -Hercegovina mutatja (a harmadik leggyakoribb majonéz felhasználó és a második olyan ország – hazánk után – ahol a legkevésbé negatívan ítélik meg a majonézt).

A kutatásban a szakemberek három témakörben, a majonézzel kapcsolatos valós vagy valótlan információkat, illetve ezek kombinációjából származó igaz vagy hamis következtetéseket soroltak fel. Az állításokat a megkérdezettek elfogadhatták vagy elutasíthatták.

A három témakör a következő volt:
I. A majonéz az egészséges táplálkozás tükrében
II. A majonéz összetevőinek megítélése
III. A light majonéz

I. A majonéz az egészséges táplálkozás tükrében
A nemzetközi összehasonlítás eredménye szerint hazánkban a legmagasabb azoknak a száma (68%), akik egyetértenek azzal, hogy a majonéz a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet. Ezzel szemben a cseh háziasszonyok csupán 9%-ban gondolják ugyanezt, a szlovén megkérdezettek 19%-ban, a szlovákok 23%-ban, Bosznia-Hercegovina háziasszonyai 31%-ban, Horvátországban pedig 50%-ban értenek egyet a fenti állítással.

„A majonéz nem tesz jót az egészségnek, nincs kapcsolata az egészséges táplálkozással” állítást a szlovén háziasszonyok 72%-ban, a csehek 57%-ban, a szlovákok 55%-ban, a horvátok 51%-ban, a szerbek, bosnyákok 35%-ban, a magyarok pedig 16 %-ban fogadták el.

Az egészséges táplálkozás témakörénél maradva, a magyar háziasszonyok csak 11%-ban ítélik úgy, hogy egy étel egészségtelenné válik attól, ha majonézt tesznek hozzá.. Ennél viszont jóval nagyobb százalékban gondolják ezt a szerb, bosnyák háziasszonyok (23%), a cseh, szlovén megkérdezettek (44%), a horvátok (40%), és a szlovákok (55%). Magyarországon a majonéz-használók 9%-a ért egyet a fenti állítással, Szlovákiában ez az arány 53%, Csehországban 35%, Szlovéniában 34%, Horvátországban 32%, Bosznia-Hercegovinában pedig 20%.

Azzal, hogy a majonéz nyáron nem fogyasztható élelmiszer -tojás összetevője miatt – a magyar háziasszonyok mindössze 22%-a ért egyet, őket a horvátok követik (41%), majd a szlovének (43%), bosnyákok (47%), csehek (70%), végül legnagyobb százalékban (74%) a szlovákok gondolják így.

A szalmonella fertőzés tekintetében, azaz, hogy a „majonéz fogyasztása szalmonella fertőzést okozhat” a két szélső pólust ismét hazánk és Szlovákia jelenti: a magyarok mindössze 36%-a, míg a szlovákok 76%-a találta valósnak ezt az információt.

Diétázás közben a magyar háziasszonyok mondanának le a majonéz fogyasztásáról a legkisebb mértékben (27%), a kutatásban részt vevő többi ország háziasszonyainak véleménye között minimális eltérés észlelhető: ebben a témakörben még a magyarokhoz legközelebb álló bosnyák-szerb háziasszonyok is igen magas százalékban (64%) vélik, hogy diétázás közben a majonéz nem javasolt élelmiszer.

A majonéz feleslegesen elfogyasztott zsírok és energia forrásának tekinthető – ezt az állítást leginkább a szlovének gondolják igaznak (68%), a legkevésbé a magyarok értenek vele egyet (20%), a szerb, bosnyák háziasszonyok 38%-a, a horvátok 58%-a, a csehek 65%-a, míg a szlovákok 66%-a ért ezzel egyet.

II. Összetevők
Kevés olyan háziasszony van, aki – saját bevallása szerint – ne tudná, hogy milyen alapanyagokból készül a majonéz. A szlovák megkérdezettek 27%-a, a csehek, horvátok 18%-a, a szerb-bosnyák, szlovén háziasszonyok 15%-a állította, hogy nem tudja. A magyarok esetében ez az adat mindössze 9%!
„A majonéz nem tartalmaz növényi olajat” állítással leginkább a szlovák háziasszonyok értenek egyet (32%), legkevésbé pedig a magyarok (7%), s hogy a majonéz összetevői nem tekinthetők a kiegyensúlyozott táplálkozás részének – ezt a legnagyobb mértékben (69%) a csehek gondolják így.
„A majonéz nagy mennyiségben tartalmaz tojássárgáját, ezért nem illeszthető be az egészséges étrendbe” állítással a megkérdezett szlovák nők 66%-a ért egyet; a cseh háziasszonyok 29%-a gondolja úgy, hogy a majonéz receptje tradicionális. A majonézben túl sok a cukor és a zsír mondják legmagasabb arányban (61%) a szlovén háziasszonyok, még a majonéz fogyasztásban elöljáró szlovák nők is így gondolják (60%).

III. A Light majonéz
A light majonéz csupán üzleti fogás, receptje nem különbözik a hagyományos majonéz receptúrájától állítást legkevésbé a magyarok fogadták el (22%), leginkább a szlovákok értenek vele egyet (62%), a szerb-bosnyák háziasszonyok 33 %-ban, a csehek 47 %-ban, a szlovének 54 %-ban, a horvátok pedig 55 %-ban fogadják el. Az „ellentétben a hagyományos majonézzel, a light majonéz egészségtelen összetevőket tartalmaz” állítással a legmagasabb százalékban (49%) a horvátok értenek egyet, a képzeletbeli skála másik végén ismét csak a magyarokat találjuk 17%-os aránnyal.

ÖSSZEGZÉS
A nemzetközi majonéz kutatás adatai szerint a magyar háziasszonyok ítélik meg legpozitívabban a majonézt, leginkább a szlovák háziasszonyok gondolják azt, hogy a majonéz nem építhető be a kiegyensúlyozott táplálkozásba, bár a hat ország majonéz fogyasztását összehasonlítva, ők állnak a képzeletbeli piramis csúcsán. A szlovén háziasszonyok véleménye sok esetben megközelíti a szlovák háziasszonyokét, és ismereteik a horvát és cseh megkérdezettek majonéz alapismereteitől is csak kis százalékban térnek el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top