Gasztro

10 dolog a majonézről

Tudtad honnan származik a majonéz? Tudtad, hogy a francia konyha alappillére? Tudtad, hogy a majonéz a legfinomabb növényi olajból készült? Tudtad, hogy van light majonéz? Olvasd el cikkünket, amelyben sok-sok érdekesség derül ki a majonézről!

1. A majonéz neve Richelieu herceg győzelmének emlékét őrzi, aki Mahon kikötőjében 1756-ban legyőzte a briteket. Állítólag egy francia séf éppen ünnepi lakomát készített a herceg tiszteletére, amikor elfogyott a mártáshoz használt tejszín. Végül olívaolajból és tojássárgájából készített egy újfajta öntetet, melyet a csata emlékére „Mahonnaise”-nek nevezett el. Így indult hódító útjára a majonéz.

2. Jónéhány felhasználási formája terjedt el világszerte: Amerikában a szendvicsekben előszeretettel kenik meg a kenyeret majonézzel; Kanadában sült krumplival fogyasztják, Angliában pedig a szinte nemzeti ételnek számító „fish&chips” (hal sült burgonyával) elmaradhatatlan kiegészítője. A legszínesebb és legegészségesebb felhasználási formák terén azonban a franciák vezetnek.

3. A klasszikus francia konyha alappillére a majonéz. Nélküle elképzelhetetlenek lennének a krémes szószok: az apróra vágott olajbogyóval, paprikával, chilivel, petrezselyemmel, pisztáciával, ketchuppal vagy mustárral megbolondított ínycsiklandó dresszingek. Csak egy tipp: a Marseille-i konyha ismert mártásában, az aioili szószban, a majonézhez áttört fokhagymát kevernek.

4. Magyarországon a majonézt leggyakrabban tartármártáshoz vagy szendvicsek díszítéséhez használjuk, pedig egy kis fantáziával ínycsiklandó előételeket, pástétomokat, mártásokat, krémeket, habokat vagy akár sör- és borkorcsolyákat is készíthetünk vele. Saláták, grillezett/párolt húsok és zöldségek tökéletes kiegészítőjeként is sokféle finom és egészséges étel készíthető majonézzel.

5. A majonéz fő összetevői: növényi olaj, ecet, tojássárgája. A jó minőségű növényi olajnak köszönhetően élettanilag kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

6. A majonéz a növényi olajnak és kisebb részben a tojássárgájának köszönhetően zsírforrásként szolgál. Zsírra szüksége van szervezetünknek. A zsírok többek között energiát szolgáltatnak, lehetővé teszik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, elengedhetetlenül fontosak a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként.

7. A majonézben található növényi olaj E-vitamint tartalmaz. Az E-vitamin, más néven tokoferol, a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, hatékony antioxidáns.

8. A majonéz víz-és zsír emulziója. Hogy hogyan elegyedhet egymással ez az egyébként két különböző szerkezetű alapanyag? Nos, egyszerű: a tojásban található lecitin segítségével alkotnak stabil emulziót.

9. A majonéz lefagyasztása vagy főzése nem javasolt. Túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten megváltozik a majonéz szerkezete, az összetevők szétválnak.

10. A Light majonéz 30 százalékkal kevesebb energiát tartalmaz, mint a hagyományos majonéz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top