Gasztro

Égetett krém (créme brulée)

• 1 liter tejszín
• 1 kettévágott vaníliarúd
• 1 csésze vaníliás cukor
• 6 nagy tojássárgája
• 2 liter forró víz

Egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon forraljuk fel a tejszínt, a vaníliarudat és a kikapart vaníliamagokat. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni 15 percig. Vegyük ki a vaníliarudat, és tegyük félre későbbi felhasználásra.

Egy közepes tálban alaposan keverjünk össze ½ csésze cukrot a tojássárgákkal, amíg a keverék színe el nem kezd kivilágosodni. Folyamatos keverés mellett apránként adjuk hozzá a tejszínt. Az így elkészített folyadékot töltsük 6 (15-20 dkg-os) kis formába. Helyezzük a formákat egy nagy tepsibe. Öntsünk annyi forró vizet a tepsibe, hogy a formák oldalának feléig érjen. Süssük addig, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még rezgős – ehhez hozzávetőleg 40-45 perc szükséges. Vegyük ki a formákat a tepsiből, és legalább két órára tegyük hűtőbe. A krémet legalább 30 perccel azelőtt vegyük ki a hűtőből, hogy a tetejére cukrot pirítanánk. A megmaradt ½ csésze vaníliás cukrot osszuk el a 6 formára, és egyenletesen szórjuk a krém tetejére. Háztartási karamellizálóval olvasszuk meg a cukrot a tetején, hogy megkeményedjen. Tálalás előtt legalább 5 percig hagyjuk állni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top