Gasztro

Finoman, frisset majonézzel!

Hamarosan itt a saláta szezon, számtalan friss, zöld leveles salátából válogathatunk kedvünkre! Sovány húsfélékkel, teljes őrlésű búzából készült magvas kenyerekkel, és pikáns ízt adó majonézzel kombinálva igazi tavaszi különlegesség készülhet belőlük.

Vonatkoztassunk el attól a vasárnapi ebéd látványától, amikor az asztalra, a rántott hús mellé az az igazán laktató majonézes franciasaláta került! A családi összejövetelek elmaradhatatlan résztvevője volt, szép jénai tálban vagy éppen meisseni levesesben tálalva, amelynek alapjára – lásd kis mirelit sárga kocka kombinálva zöld gömbölyűvel – már a napköziben is rácsodálkozott az ember. Eljött az ideje, hogy végre közelebb kerüljünk a könnyű, könnyen emészthető majonézes ételekhez!

A Globus majonézből készült habosított mártások pontosan ezt a kategóriát merítik ki. Mielőtt a gyakorlatlan háziasszonyok felsóhajtanának, előre bocsátjuk, szó sincs semmiféle ördöngösségről, hosszú órák alatt elkészített, komoly műfajú gasztronómiai csodákról. Az alábbi ötletek bárki számára megvalósíthatóak, alkalmazhatóak. Mindössze arra lesz szükségünk, hogy magunkban némileg megváltoztassuk a majonézről alkotott eddigi képünket.

Nézzük csak az első lehetőséget!
Adott a már jól ismert majonézünk, amelyet zsírszegény tejföllel, kefírrel vagy joghurttal lazítva máris könnyed mártást kapunk. Ha mindezt apróra vágott leveles zöldfűszerrel ízesítjük, és az így elkészült mártást habszifonba töltjük – egészen újfajta felhasználását ismerhetjük meg a majonéznek. A levegőbuborékokkal dúsított, könnyű, habos mártást adhatjuk dresszingként zöld salátákhoz, vagy meleg ételekhez: roston sült halhoz, csirke- és pulykasültekhez. Ahogy egyre több lesz a napfényes órák száma, egyre finomabbak a friss zöld növények, a spenóttól kezdve, a zöldborsón át, a salátákig – bátran használhatjuk valamennyit.

A majonézes mártásokba a jól felaprított zöldségeken túl különleges sajtokat is keverhetünk, akár olvasztott formában, akár apróra vágva vagy morzsolva. A cél minden esetben az legyen, hogy a habosított, különböző fűszerekkel ízesített majonézes mártást frissen, az elkészítés után néhány órával fogyasszuk el. Addig tartsuk hűtőszekrényben, s ha az étkezés után mégis megmaradna belőle egy kevéske, azt csupán egy napig tároljuk.

Hogy kerül a pulykavagdaltba majonéz?
Igazán különleges és könnyű ételnek számít a zöldfűszeres pulykavagdalt majonézzel. A darált pulykahúst nagyon apróra vágott zöld fűszerekkel a szokásos módon összedolgozzuk. Egy kiolajozott őzgerincformába zsemlemorzsát szórunk, úgy, hogy a forma oldalára is jusson belőle. Béleljük ki a húsmassza felével a formát, majd a tetejére vékony csíkokban kanalazzunk majonézt. Ezután következhet a maradék pulykahús. 180 fokra hevített sütőben pirosra sütjük a vagdaltat, majd tíz perc pihentetés után, már szeletelhető is az ínycsiklandó majonézes vagdalt. Salátával kínálva, esetleg néhány szelet magvas, barna kenyérrel hidegen is kitűnő étel.
Hasonlóan a pulykavagdalthoz, rakott ételek esetében, a rétegezésnél is választható a majonéz, zsírszegény tejföllel vagy kefírrel lazított változata. Az arány, legyen szó mártásról vagy dresszingről, fele-fele, azaz egy adag öntethez fél adag majonézt és fél adag tejfélét keverjünk.

Sós süteményekhez, piskótához, kalácshoz
Kevéssé elterjedt falhasználása a majonéznek, hogy sós sütemények, kenyérfélék tésztájába keverjük. Pedig így is finom és egészséges vendégváró falatok készülhetnek. A kinyújtott tésztát vékonyan kell megkenni majonézzel, majd olajos magvakkal (apróra vágott pisztácia, tökmag, mogyoró vagy lenmag, szezámmag) gazdagon megszórni. Tésztánkat jó szorosan göngyöljük fel, majd egész tojással kenjük le, ráadásként, ha szeretjük, zsírszegény sajttal is megszórhatjuk a tetejét. 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk. Az ízletes, magos csigákat előételnek, vendégvárónak, esetleg vacsorához, salátához is kínálhatjuk.

 

Ismerd meg kedvenc receptjeinket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top