Gasztro

Csavart csokis kalács

Hozzávalók a töltelékhez:

2 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 tojásfehérje
80 ml tej
1,5 evőkanál kakaópor
2 dkg vaj

A tésztához:
300 g rétes- és finomliszt egyenlő arányú keveréke, 2 evőkanál tejpor, 5 g instant élesztő, 1 kiskanál só, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 125 g tej, 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

A töltelékhez keverd össze a cukrot a liszttel és a tojásfehérjével. Öntsd hozzá a meglangyosított tejet, a kakaóport, és alacsony hőfokon sűrítsd be. Majd keverd hozzá a vajat is, és tedd félre a masszát hűlni. Kend szét egy kiterített folpakon, és igazítsd kb. 14 × 14 cm-es formára. Tedd be a hűtőszekrénybe dermedni.
A tészta hozzávalóit robotgép segítségével alaposan dolgozd össze. Szobahőmérsékleten pihentesd addig, amíg a duplájára nő. Kézzel még egy kicsit gyúrd át, és tedd be a hűtőszekrénybe egy órára.
A hűtőből kivéve nyújtsd kb. 25 × 25 cm-es négyzetre. Tedd ennek a közepére a csokis masszát úgy, hogy a széleit ráhajtogatva teljesen befedje. Sodrófával nyútsd ki kb. 45 × 21 cm méretűre, és hajtogasd háromrét, majd félbe, mint a pogácsatésztát. Pihentesd egy órát, és ismételd meg újra a hajtogatást.
Ismét nyújtsd ki egy keskeny, de vaskos téglalappá (kb. 14 × 30 cm). Egy késsel hosszában vágd félbe a tésztát, de ügyelj arra, hogy a vége (úgy 3 cm-es szakaszban) egyben maradjon. Így könnyebben össze tudod tekerni a két szárat. Tedd püspökkenyérformába, és hagyd, hogy megdagadjon (kb. fél óra).
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35 perc alatt süsd készre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top