Gasztro

Ebéd a dobozból

Az egészséges étkezésnek Japánban nagy kultusza van. Ez talán nem is annyira tudatosan alakult ki náluk, hanem sokkal inkább azért, mert alkalmazkodtak a földrajzi, társadalmi és történelmi körülményeikhez.

Hogy milyen társadalmi és történelmi háttere lehetett a bento dobozok, vagyis a házi készítésű, több fogásból összeállított, csinos műanyag vagy fadobozkában szállított ebédcsomagok megszületésének, azt nehéz megmondani, de egy biztos, hogy a bento Japánban fogalom, több millió darab fogy el belőle naponta! Bento ebédcsomagot kap az óvodás, az iskolás és a dolgozó apuka is, aki a munkahelyén, kollégáival együtt fogyasztja el az otthonról hozott ebédet. Sőt a legtöbb múzeumban külön szoba áll a látogatók rendelkezésére, hogy a bento csomag tartalmát elfogyaszthassák.

Mi az a bento?

A bento, vagy ahogyan még említik, o-bento csomagok kis doboza a több fogásból összeállított ebédet tartalmazza, mindenből egy keveset: legtöbbször főtt rizst, amelyet gyakran gombócokká, háromszöggé vagy szív alakúra formáznak; egy kis húst vagy halszeletet, esetleg tofut; többféle zöldséget, savanyúságot, zöldsalátát; pár szem gyümölcsöt és néha apró desszertet is adva mellé. A végeredmény egy vidám, gyakran színpompás kavalkád. A mutatós bento csomag a japán háziasszony dicsősége. A gyerekeknek készült tízóraicsomagot a mamák már-már kötelező jelleggel feldíszítik: a főtt rizsből mosolygó napocskát mintáznak, a virsliből polipot, rákot, a sajtot és a húst vagy a tofut pedig vidám figurás sütikiszúróval „formázzák”.

Receptek:

Szendvicsbento

Vega bento

Kínai típusú bento

 

A minidobozok dizájnja már szinte művészi ággá nőtte ki magát: léteznek az egyszerű műanyag tárolódobozok mellett a gyermekek számára készült élénk színű állatfigurás dobozkák, laptop alakúak, vagy az igényesebbek számára készült autentikus, a gyarmatosítás korát idéző bambuszdobozok, vagy az ékszertartó dobozt utánzó lakkozott, többrekeszes változatok is.

A lakkozott külsejű, többrekeszes dobozkát (makunouchi bento) leginkább az exkluzívabb japán éttermek asztalain találjuk; a kouraku bento doboza többfunkciós, főleg kirándulásra, piknikre való. Az eki bento az utazóknak készült, és főként pályaudvarokon árusítják őket bentoautomatából.

 

Miért lehet hasznos számodra?

Ha elégedetlen vagy a munkahelyi menzával. Az egészségtelen táplálkozásunk oka a körülményeinkben rejlik, kapkodva eszünk, és nem válogatunk, csak gyorsan valamit az étterem étlapjáról. Pedig lenne más választásunk, mert milyen könnyedén irányíthatóvá válna saját magad és a családod egészséges táplálkozása, ha esténként összeállítanád a másnapi ebédcsomagot. Igaz, túl kell lépni azon a mentalitáson, hogy „ciki” az otthonról hozott ebéd!

Ideális fogyókúrázóknak. Így a munkahelyen vagy egy utazáskor is könnyedén tartható a speciális diéta. Ráadásul a megfelelő doboz méretével a mennyiség is kordában tartható.

Ajánlott vegetáriánusoknak. Főleg, ha már unják a sarki kifőzde rántott gombából és rántott sajtból álló kínálatát. A dobozolással változatosan összeállítható a másnapi ebéd, tofuval, szejtánnal, szójával.

Hogyan fogj hozzá?

Gyűjtsd be a szükséges eszközöket!

Sajnos még nem áll olyan mutatós „bentoeszközpark” a rendelkezésünkre, mint külföldön, és a műanyag tárolódobozok dizájnja között sincs nagy eltérés, de sebaj, majd megtöltjük tartalommal.

  • Különböző méretű kisebb-nagyobb műanyag tárolódobozok, maximum 1,5 literes űrtartalommal. Alkalmilag megfelel még a kiürült műanyag fagylaltosdoboz vagy egy korábbi ételrendelésből ránk maradt tálka is. Amire figyeljünk, hogy mikrosütőben melegíthető legyen.
  • Kisebb műanyag tálkák a körítés, zöldségek, savanyúság stb. szelektálására. Erre a célra egyébként nagyon jól megfelel egy-egy megüresedett mini-joghurtospohár vagy krémtúró tálkája stb.
  • Különálló szilikon muffinforma (egy csomag 6 darabot tartalmaz, egyesével; az ára kb. 600-800 forint körül van). Nagyon jól lehet benne salátákat, párolt zöldséget, gyümölcsöt tárolni, és többször felhasználható. De a natúr- és biokedvelők akár egy-egy nagyobb levél salátát is használhatnak ugyanerre a funkcióra.
  • Alufix muffintálka. Nem annyira rugalmas, mint a szilikon, de jól hasznosítható.
  • Néhány sütikiszúró forma a díszítés kedvéért, ha fel akarjuk dobni a hús vagy a rántott sajt, esetleg a tofu alakzatát.

Ne a látványra törekedj legfőképp, hanem az egészséges étrendre. Mindenképpen legyen a tálkában gabona, sok zöldség, saláta és gyümölcs. De a kedvenc olasz tésztádat sem kell azért nélkülöznöd, ha megkívánod, készítsd el és dobozold be, legfeljebb egészítsd ki egy kis natúr salátával. Spórolj időt magadnak! Az ételek elkészítésénél törekedj az egyszerűségre; a grillezéssel, párolással rövid idő alatt elkészülnek az ételek, és vitamintartalmuk is magasabb. Használj akár két serpenyőt is egyszerre, vagy egy nagyban párold, egymás mellett külön-külön a zöldségeket. Az ebédcsomagodat előző este is összállíthatod, de elkészítheted reggel is, ehhez azért érdemes a gabonaféléket (rizs, hajdina stb.) már előző este megfőzni. A gyakorlott japán háziasszonyok egyébként 20 percnél többet nem időznek a főzéssel és az összeállítással.

Keleti konyha.lap.hu

Japán.lap.hu

Japán utazás.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top