Gasztro

Carte d’Or receptajánló

A jégkrémdesszertek világa izgalmas és magával ragadó... Ugyan ki tudna ellenállni egy fantasztikus jégkrémdesszertnek?!

Azonban ehhez a jégkrémnek is tökéletesnek kell lennie, ezért illenek a legfinomabb desszertekhez a Carte d’Or jégkrémei, amelyek eredetiséggel, kreativitással, szenvedéllyel csábítanak minden nap: eredeti, minőségi hozzávalókkal, kreatív, izgalmas receptekkel, az alkotó minden szenvedélyével. Bizonyítékul álljon itt mindjárt néhány ínycsiklandó recept:

1. Fekete-erdő tortácska vanília jégkrémmel

Hozzávalók:

Piskótához
5 egész tojás
10 dkg kristálycukor
1,5 evőkanál víz
7 dkg sima liszt
1,5 dkg kakaópor
3 dkg kukoricakeményítő
2,5 dkg vaj

 

Töltelékhez:
5 dkg meggylekvár
5 dkg étcsokoládé
3 dkg porcukor
8 dkg tejszín

10 dkg meggybefőtt
5 dkg cseresznyepálinka
2 dkg porcukor
1,5 evőkanál víz
5 g zselatin
1,5 dl tejszínhab
4 evőkanál meggyszirup
4 evőkanál vaníliamártás
piros cseresznyebefőtt
a díszítéshez ét és fehér csokoládé, illetve kakópor
20 dkg Carte d’Or Vanília jégkrém

Elkészítés:

Az egész tojásokat, a cukrot, és a vizet jó csípősre felmelegítjük (ez egy olyan állapota a masszának, amikor beledugjuk az ujjunkat és enyhe csípést érzünk a bőrön – ekkor elegendően forró) vízgőz felett, majd kihűlésig folyamatosan keverve habbá keverjük. A lisztet, a kakaóport és a kukoricakeményítőt összekeverjük, majd lazán a felvert tojásokba keverjük. Keverés közben hozzáadjuk az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 °C-os sütőben 9 percig sütjük. Amikor a piskóta kihűlt, kiborítjuk a tepsiből, eltávolítjuk róla a sütőpapírt, és hosszában kettévágjuk. Meggylekvárral megkenjük az egyik kakós lapot. A csokoládét megolvasztjuk és belekeverjük a porcukrot, majd a felvert tejszínhabot és a lekvárral bekent piskótára egyenletesen rákenjük. A lecsepegtetett meggybefőtt felét rászórjuk, ráhelyezzük a másik kakaós lapot. Megszórjuk a maradék meggybefőttel, erre kerül a következő krém, amit úgy kapunk, hogy a cseresznyepálinkát a porcukorral, a vízben feloldott zselatinnal, és a felvert tejszínhabbal összekeverjük. A süteményt a hűtőszekrényben megdermesztjük. Majd kockákra, hosszúkásra vágjuk vagy nagyobb piskótaszaggatóval kis tortácskákat szúrunk belőle.

Tálalás:

A tányér közepére a meggyszirupból és a vaníliamártásból két csepp formát alakítunk ki. A bal oldalra rakjuk a Fekete-erdő tortácskát, csokoládéforgáccsal és piros cseresznyével díszítve a tetjét. A másik oldalra fehér csokoládéforgácsot szórunk, erre tesszük rá a vanília jégkrém gombócot és kakóporral megszórjuk.

2. Kamaszkori kedvenc

Hozzávalók:
tejszín
10 dkg eper
5 dkg tejcsokoládé
maroknyi áfonya
1 evőkanál porcukor
20 dkg Carte d’Or Csokoládé jégkrém
20 dkg Carte d’Or Vanília jégkrém
20 dkg Carte d’Or Eper jégkrém

 

Kakós minikuglófhoz:
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
4 tojás
12 dkg liszt
5 g sütőpor
3 dkg kakaó

Elkészítés:

Kakaós minikuglóf: a vajat a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és a sütőport. A masszát 4 szilikon mini kuglófformába töltjük (ügyelve, hogy csak háromnegyedéig töltse ki) 200 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig, majd 160 °C-on további 5 percig sütjük.

Tálalás:

A tányér felső részére kerül a porcukorral vékonyan megszórt minikuglóf, aminek a közepét félig felvert tejszínhabbal töltöttük ki. Az oldalát és a tetejét epercikkel díszítjük. A kuglóf elé tejcsokoládé-forgács kerül, rá pedig a csokoládé jégkrémgombóc. Mellé helyezzük a vaníliajégkrémet áfonyaszemekkel körberakva, melléjük pedig az epercikkekkel körberakott eper jégkrémgombócot. A tányér középét porcukorral meghintjük.

3. Almás szonáta

Hozzávalók:
4 alma (0,5kg)
citromlé és reszelt citromhéj
5 dkg hidegen készíthető krémpor
5 dkg csokoládé
5 dkg kristálycukor
minialma-befőtt
40 dkg Carte d’Or Vanília jégkrém

Elkészítés:

Az almát megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk, és enyhén citromos lében felforraljuk, majd a levet leöntjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután egy kevés reszelt citromhéjjal és a krémporral összekeverjük. A minialma-befőttet lecsurgatjuk. A csokoládét megolvasztjuk, celofánlapra kenjük, majd négyszögletes kockákat vágunk belőle, amiknek a közepét kilyukasztjuk.

Tálalás:

A tányérra egymástól egyforma távolságra olvasztott cukorból csíkokat csurgatunk. A középsőre 1-1 mini almát teszünk. A két szélsőre átlósan keresztben almatölteléket halmozunk fel, aminek közepébe beleszúrjuk a csokoládélapocskát. A két gombóc Almás rétes jégkrémet közéjük helyezzük el.

 

TIPP: Hogy még ízletesebb legyen, csipetnyi fahéjjal is megszórhatjuk.

 

4. Somlóik találkozása

Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt
15 dkg sima liszt
2,5 dl tej
2 tojássárgája
fél rúd vanília
3 kész piskótalap (1 csokoládés és 2 világos)
4 tojásfehérje
1 dl rum
10 dkg mazsola rumba áztatva
5 dkg pörkölt darabos mogyoró
5 dkg porcukor
2 dkg kakaó
grillázsdísz és csokoládérúd (5 dkg csokoládéból)
5 dkg csokoládé
1 evőkanál tejszín
20 dkg Carte d’Or Somlói galuska jégkrém

 

Elkészítés:

Grillázsdísz: a kristálycukrot aranysárgára olvasztjuk, fakanállal belekeverjük a szezámmagot. Még melegen vékonyan egy vajazott fémlapra simítjuk, és hosszúkás, hegyes szélű cikkekre vágjuk. Alul és fölül kis lyukat szúrunk rajta, majd enyhén meghajlítjuk, és az élére állítva hagyjuk mgkeményedni.

Csokoládédísz: A fehér és az étcsokoládét felolvasztjuk. Az étcsokoládét egy fémlapra hosszában rákenjük, majd egy széles fejű villával csíkokat húzunk bele, és a csíkokat a fehér olvasztott csokoládéval vékonyan kitöltjük. Dermedés után hosszú pengéjű kés laposan tartott élével felpöndörítjük. Ezáltal hosszúkás rudakat kapunk.

A kétféle lisztet és a tej felét simára keverjük a két tojássárgájával. A maradék tejet a vanília rúddal feltesszük főni. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A felforrt tejből a vaníliarudat kivesszük, a belét belekaparjuk a tejbe, majd ráöntjük a bekevert pépre és felfőzzük, amíg el nem kezd sűrűsödni, és el nem kezd pöfögni az oldala. A tűzről levéve belekeverjük a cukros tojásfehérjét.

Az egyik fehér piskótalapot egy tepsi aljába helyezzük. Egy kevés rumos lével meglocsoljuk, majd a sárga krém egyharmadát rákenjük. Megszórjuk rumos mazsolával és darabos pörkölt mogyoróval. Erre csokis piskóta jön, majd a sárga krém második harmada, a mazsola és a mogyoró másik fele. Erre kerül a harmadik piskótalap, amit egyenletesen megkenünk a sárga krém utolsó harmadával, és kakaóval meghintjük. Amikor kihűlt, kis kockákat vágunk belőle (de lehet fagylaltos- vagy evőkanállal is adagolni).

Tálalás:

A tányér közepére helyezünk egy adag piskótát, erre kerül egy gombóc Tiramisu jégkrém, mögé egy grillázsdísz és a csokoládépálcika. Elé csokoládészószt csorgatunk, amibe tejszínhabot csepegtetünk, majd vékonyan kihúzzuk csepp formára.

 

További jégkrémtitkokért, érdekességekért, ínycsiklandó receptekért és izgalmas nyereményjátékokért kattints a www.jegkremdesszert.hu weboldalra!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top