Gasztro

Rendhagyóan rántott zöldségek

Kirántani a zöldségeket, lássuk be, nem nagy kihívás, de mivel nagyon ízletes ételekről beszélünk, érdemes alaposabban körüljárni a témát. Tamás tehát zöldségeket ajánl, rántott formában ajánlja őket, mégis… Mégis találunk a receptekben ötletet és újdonságot bőven.

A rántott karfiol a legfinomabb ételek egyike (tiltakozásnak helye nincs!), de hogy rá ne unjunk (?), itt van hozzá egy bizonyos dip, amelynek egyszerűbb neve: mártogatós. A karfiol finom, édes ízét remekül egészíti ki, vagy éppen ellensúlyozza ez a kapros, csemege uborkás, kapribogyós hideg mártás.

A laskagomba pedig olyan párizsi bundát kapott, amelyet kukoricaliszttel készített Tamás, hogy azok is élvezhessék, akiknek egyébként a panírozott, bundázott ételeket kerülniük kell a lisztérzékenységük miatt.

A sárgarépa-tempura eredetét Japánban kell keresnünk, ahol a masszát nagyon hideg, gyakorlatilag jeges vízzel készítik. Ennek az az oka, hogy a benne lévő zöldségek ne melegedjenek, ne főjenek át, hanem maradjanak szinte nyersek, ropogósak. A répát éppen emiatt nem is kell előfőzni, csupán nagyon vékony szeletekre vágni.

Jó étvágyat!

Kukoricaliszttel bundázott laskagomba paradicsomszósszal


Hozzávalók: 60 dkg laskagomba, só, 2 tojás, 20 dkg kukoricaliszt; a sütéshez: olaj; a mártáshoz: 40 dkg paradicsom, só, 2 szál bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj.

A kukoricalisztet a tojásokkal, csipet sóval és annyi hideg vízzel, hogy sűrű masszát kapjunk, összekeverjük. A gombák vastag szárait levágjuk, enyhén megsózzuk, kukoricalisztbe, majd a masszába mártjuk, és bő forró olajban kisütjük. A mártáshoz a paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat. A magházukat kikaparjuk, és a húsukat egészen apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott bazsalikomleveleket, és enyhén megsózzuk. Ráöntjük az olívaolajat, és összekeverjük.

Tipp:Érdemes pár órával hamarabb elkészíteni, hogy az ízei összeérjenek.

További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Rántott karfiol savanykás majonézzel illetve Répatempura borsos joghurttal) találsz a Nők Lapja április 16-én megjelenő, 16. számában!

A héten, A mi emberünk rovatban a lisztérzékenyek egyesületének egyik képviselőjével olvashattok interjút!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Egy napig kényeztettük D. Tóth Krisztát »
Lola baba új alakot ölt »
Tanulj tanítani! »
Terhes kamaszok vallomása »
Jill segít! 1. rész »
Gazdálkodj okosan – az idővel! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top