Gasztro

Pizza! Ahogyan a futár sosem hozza…

A pizza a gyerekek kedvence. Meg a felnőtteké. Gyakorlatilag mindent rá lehet rakni, amit csak a konyhában találunk, talán csak a konyhaszéktől tartózkodjunk. Ezen szabadság jegyében nyugodtan kijelenthető: mindenki megalkothatja a maga és szerettei kedvenc pizzáját. Tamásnak is van három ajánlata.

A pizzatésztát néhányan úgy készítik, hogy egyszerre egy nagyobb adagot gyúrnak össze, és egy részét lefagyasztják. (Tamást erről nem kérdeztük, így csak reméljük, hogy ez a megoldás nem számít szentségtörésnek.) A lényeg, hogy a tészta alja ropogós legyen, belül pedig könnyű és finom. Aki akarja, magát a tésztát is fűszerezheti. Ja! És a pizza persze kerek, de nagyszerűeket lehet készíteni egy egyszerű, hétköznapi öreg tepsiben is… Ez tehát senkit ne tartson vissza!

Tamás három receptjéből az első egy klasszikus: sonkás-paradicsomos, elkészítőjét nem állítja megoldhatatlan feladat elé, de ha jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, lesz meglepetés!

Érdekes és különleges a „fehér” pizza, amely paradicsom nélkül készül. De! Juhtúróval, tejföllel, szalonnával! A nagyon konzervatív családtagokat ezzel lehet legjobban a pizzabirodalom felé csalogatni.

A gombás-articsókás-sonkás pizzabatyu nemcsak finom, de látványos is, vendégeknek is kínálhatjuk.

Jó étvágyat!

Szárított sonkával


Hozzávalók: 2 dl hámozott, kockázott paradicsom (konzerv), só, oregánó, 20 dkg szárított sonka, 20 dkg pizza mozzarella; a tésztához: cukor, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 dl olaj, csipetnyi só.

1,5 dl langyos vízbe egy kevés kristálycukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és a tetejére kevés lisztet szórunk. Letakarva langyos helyen felfuttatjuk. A többi lisztet átszitáljuk, és langyos helyen tartjuk. Hozzáadjuk a sót, a kovászt és az olajat. Kézzel alaposan kidolgozzuk, esetleg kevés vizet még hozzáadva. Letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük negyed órát. (Ha később akarjuk felhasználni, lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük.) 4 kerek vagy 2 nagy tepsi pizzát tudunk kihozni belőle. A kívánt formától függően 2 vagy 4 egyforma darabra elosztjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és tepsibe tesszük. A paradicsomot sózzuk, oregánóval ízesítjük, majd megkenjük a tésztákat. Rászórjuk a reszelt sajtot, és elosztjuk rajta a sonkaszeleteket. 210-220 °C-ra előmelegített sütőben ízlés szerint megsütjük.

 

További két ínycsiklandozó Tamás pizzát (Juhtúróval, szalonnával és erős paprikával illetve Calzone sonkával, gombával és articsókával) találsz a Nők Lapja április 23-án megjelenő, 17. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Más világ – más tanítási módszerek »
Exkluzív interjú Celine Dionnal »
Mobbing: a munkahelyi pszichoterror »
A böjt több, mint koplalás »
Csonka András kirándulni vitt egy osztályt »
D. Tóth Kriszta: Vészhelyzet a reptéren »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top