Gasztro

Itália ízei

Szeretitek az olasz konyhát? Ugye? Naná! Akik esetleg az előbbi kérdésre nemmel válaszoltak, azoknak itt egy másik: szeretitek a tésztát? A tésztaételek a magyar konyhának is szerves részei, ám ezúttal nem a pörkölt mellé adott galuskáról vagy a mák alá tett metéltről lesz szó. Hanem igazi, hamisítatlan olasz tésztákról.

Cannelloninak nevezik azt a nagy átmérőjű hengeres csőtésztát, amelybe különféle zöldséges töltelékeket lehet rakni, és ezzel együtt kell főzni, párolni. A tésztát nagyobb bevásárlóközpontokban beszerezhetjük. A cannelloni nevét egy piemonti városról kapta, nyilván onnan származik. Tamás ezúttal spenótos, túrós tölteléket használt, és tejszínes mártásban tette az ételt a sütőbe. Készíthetjük egyéb zöldségekkel, esetleg bolognai raguval is.

A penne már ismertebb tésztaféleség, a paradicsom pedig a leggyakoribb olaszos alapanyagok egyike. Itt inkább a paradicsom minőségére helyeznénk a hangsúlyt, Tamás ugyanis finom hámozott paradicsomot használt, daraboltat, de ez – ha van otthon turmix – nem lényeges kérdés. Séfünk szerint a hagymát akár el is hagyhatjuk, igaz, kár lenne érte.

A gnocchi régi római találmány, annak idején a római polgárok csütörtökön, azaz Jupiter napján fogyasztották. Krumplinudlinak is hívhatnánk, de a magyar asztalokon gyakori nudlihoz képest ez sós étel. Senkit sem biztatunk arra, hogy mirelitből főzzön, de végső esetben (és kétségbeesésében) fagyasztott gnocchit is lehet vásárolni. Az olaszok sokszor csak úgy fogyasztják, hogy a nudlikat vajon megforgatják, és megszórják parmezán sajttal. Tamás szerint a tejszínes mártások illenek hozzá leginkább.

Parajjal és túróval töltött cannelloni


Hozzávalók: 1 doboz cannelloni, 50 dkg friss paraj, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, szemes fekete bors, 50 dkg túró, 1 tojássárgája, 3 dl tejszín, 2 dl hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), 15 dkg reszelt pizza mozzarella.

A parajt nagyon alaposan megmossuk, teljesen szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Az összezúzott fokhagymát kevés olívaolajon pirítani kezdjük, majd rátesszük a parajt. Enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd szűrőbe tesszük, hogy az összes leve lecsepegjen. A túrót tálba tesszük és villával összetörjük. Összekeverjük a parajjal és a tojássárgájával. Ha szükséges, ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal. Az így kapott masszát kiskanállal a cannellonikba töltjük, és tepsiben, egymás mellé fektetjük. A tejszínt kevés sóval, valamint a paradicsommal elkeverjük, és ráöntjük a tésztára. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 170 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 35-40 perc alatt a tészta megpuhul, és a sajt is szépen a tetejére pirul.

 


További két ínycsiklandozó Tamás pastát (
Paradicsomos penne
illetve Vargányás gnocchi) találsz a Nők Lapja április 29-én megjelenő, 18. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

Ezt kaptam édesanyámtól – sztárok mesélnek »
Világklasszis anyuka: Temesvári Andrea »
D. Tóth Kriszta: Ujjszopi és fülmorzsi »
Szeretettel, anyák napjára! »
Látogatás a Józan Babák Klubjában »
A gyűrűsujj, amely a kézigránátot kioldja… »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top