nlc.hu
Gasztro
Étterem – és borkalauz 2008

Étterem – és borkalauz 2008

Vendéglátásunk és gasztronómiánk valaha az ország vonzereje volt, ma nem az. Szeretnénk, ha ismét azzá válna. Az étkezési kultúra az ország civilizáltságának és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérője.

A professzionális étteremértékelés Nyugat-Európában évtizedes hagyományokra tekint vissza. Hazánkban másként alakultak az ezzel a témával kapcsolatos dolgok. Új formát kaptak ugyan a vendéglátó-ipari „szaklapok”, s egyre több életmódmagazin jelent meg, de ezek természetüknél
fogva inkább marketingszemléletűek, s nem étteremkritikákat közölnek. Az országnak szüksége van
egy olyan kalauzra, amely nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon – meghatározott állandó szempontok alapján – értékeli, és rendszeresen ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket. Hiteles étteremkalauzra azért is szükség van, mert iránytű, amely a minőség irányába mutat. Lehetővé tesz egy egészséges versenyt, a minőség versenyét. Orientálja a vendéglőlátogatót, egyben visszajelzés az éttermeknek is.
Egy olyan kiadványt szeretnénk a kedves olvasók kezébe adni, mely hazánkban egyedülálló kezdeményezés eredménye: egy évente megújuló kötet első része, mely az
országot inkognitóban folyamatosan járó 15 gasztrokritikus áldozatos munkájának gyümölcse. Olyan szakértőké, akik értékelésük objektivitása érdekében többször is elzarándokoltak
a kiválasztott éttermekbe.

A könyv több mint 150 étterem részletes értékelését és közel 1500 magyarországi étterem és kastélyszálló nevét, címét illetve elérhetőségét tartalmazza.
Az európai kalauzok közül a legtekintélyesebb a Michelin vörös kalauza. Az információs brosúrából a harmincas évektôl kezdve „csillagrendszer” fejlődött ki.
A másik leghíresebb európai szintű kalauz a GaultMillau, két gasztronómiai újságírótól. Ők tudatosan konkurenciát akartak teremteni a Michelinnek.
A magyar kalauz formailag a GaultMillau mintáját vette alapul: 20 pontos rendszert használ, rövid szöveges értékeléseket ad. A szövegben tesztelők igyekeznek minél több kézzelfogható információt adni ahhoz, hogy a látogató képet alkothasson az adott étteremről és kínálatáról.
A tesztelők hivatásos szakácsok, külföldet járt szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók.
A magyar gasztronómiáról nem beszélhetünk a hazai borok nélkül. Nem feltétlenül a legnagyobbakról olvashatnak válogatásunkban, sokkal inkább azokról a pincékről, amelyek minőségre törekvésüknek köszönhetően munkájuk és boraik révén is részévé váltak környezetüknek.
A könnyebb tájékozódás végett csillagok osztályozzák mind a borokat, mind pedig az őket készítô birtokokat.

Étterem- és borkalauz 2008

Közel 1500 étterem
Több mint 150 tesztelt étterem
Borkalauz
Térképekkel

Kiadó: Alexandra Kiadó
Ár: 2999 Ft
Megjelenés: 2008. április 26.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top