Az omlettet nem azért hívják omlettnek és nem rántottának, mert így elegánsabb, hanem, mert a tojáson kívül van benne tejszín is. Esetleg tejföl. Lassan süssük, akkor lesz finom! A három, Tamás által elkészített reggeli tojásétel közül kettőnek az alapja az omlett, csak a zöldfűszeresben vannak ugye zöldfűszerek. Séfünk újhagymát, petrezselymet és bazsalikomot használt, de azt mondja, a kapron és a tárkonyon kívül mindent nyugodt szívvel ajánl. A sült paradicsomokhoz legjobb koktélparadicsomot használni.
A másik omlettet elkészülte után, még melegen, konyharuhával feltekerte, így az hidegen is megtartotta ezt a tekercsformát. A hozzá kínált sajtkrém ebben az esetben juhtúróval készült, de bármit kitalálhatunk. Még azt a rendkívül egyszerű és szentségtörő megoldást is, hogy veszünk valami kész sajtkrémet…
A posírozott tojást sokan buggyantott tojásként ismerjük, és aki bármelyik néven is, de ismeri, az szinte biztosan szereti is. Az ecetes, sós, lobogó vízbe kell ütni a tojást, illetve: bele kell engedni egy merőkanállal. Elég neki 2-3 perc. A szardellavinegretthez Tamás mindössze annyit fűzött, hogy elkészíthető szardíniából is, amiből mindenkinek van otthon néhány dobozzal.
Az ilyen reggelivel csak egy baj van: növeli az elvárásokat az ebéddel szemben…
Zöldfűszeres omlett, sült paradicsommal
Hozzávalók: 10 tojás, 2 dl tejszín, 2 szál petrezselyem, 2 szál bazsalikom, fél csokor metélőhagyma, só, olívaolaj, 15 dkg koktélparadicsom. A tojásokat a tejszínnel és egy csipet sóval felverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott fűszernövényeket. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, beleöntjük a tojás felét, és alacsony hőfokon – csak az egyik oldalán – megsütjük. Félbehajtva tányérra szedjük, és kevés olívaolajon megsütött paradicsomot adunk mellé.
|
További két ínycsiklandozó tojásos Tamás-receptet (Lágy – posírozott tojás szardella vinaigrette-el illetve Sajtkrémes omlett-tekercs) találsz a Nők Lapja április 29-én megjelenő, 18. számában!