Hozzávalók fejenként:
A töltött paradicsomokhoz:
2 darab nagyobb paradicsom,
2 tojás,
2 szelet Fekete-erdő sonka.
A feta sajtos spárgához:
2 darab spárga,
1 szelet Fekete-erdő sonka,
egy kisebb, hosszúkás darab feta sajt (de lecserélhető kecske- vagy juhsajtra is).
Továbbá: só-bors, cukor, olívaolaj, petrezselyem.
A paradicsomokat mosd meg, és mint ahogy a lágy tojásnál szokás, „kalapozd le”, vagyis vágd le a tetejét. Egy kanállal kapard ki a belsejét.
A spárgát tisztítsd meg: a fás végét 2-3 centiméterrel a végétől vágd le, ha még zsenge, akkor elég megmosni, ha húsosabb a spárga, akkor egy krumplihámozóval kapard le a héját.
A paradicsom tetejét és belsejét aprítsd fel, és egy kevés (kb. 1 kiskanálnyi) olívaolajon párold meg. Fűszerezd sóval-borssal, egy pici cukorral és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Párold 6-8 percig.
Közben egy lábosban forralj fel vizet, és egy percre dobd bele a megtisztított spárgát, majd emeld ki, és tedd át hideg vízbe. A spárgát kettesével fogd össze, tedd rá a feta sajtot (vagy a kecskesajtot), és tekerd át a sonkával.
A paradicsom belsejét béleld ki egy sonkaszelettel, kanalazd bele a megpárolt paradicsompüré egy részét, és üss rá egy tojást. Fűszerezd sóval-borssal.
A spárgával együtt tedd egy sütőtálra, és előmelegített, forró sütőben süsd kb. 15 percig.