Az egyik kedvenc főzési formám: bográcsban, szabad tűzön. Csuda dolog, ahogy a tűzön ropogó fa illata és a friss levegő beépül a tökéletes étel ízébe. Hihetetlen különbség van egy normál konyhában és a szabad ég alatt készített étel között. Ha még nem próbáltátok, itt az ideje. Idén már volt szerencsém négy-öt bográcspartihoz, és mint mindig, most is megosztom veletek ezt.
Itt találod Janit: Alimentari dal Biondo Nyitva: |
Tehát akkor az aranyszabályok. Keress egy kijelölt tűzrakó helyet! (Bárhol ne rakj tüzet!) Szervezz össze legalább 10-12 embert bográcsparti előtt. Mindent szeletelj, darabolj, apríts fel otthon (sokkal egyszerűbb). Vigyél magaddal műanyag kannában legalább 15 liter vizet és egy nagyméretű kukászsákot. Gondoskodj megfelelő minőségű tűzifáról (nagyobb barkácsboltokban fillérekért kapsz, felejtsd el a benzinkutat). Kell egy óriási fakanál, nagyon fontos egy kés, papír… és végül, de nem utolsósorban: gyufa. Ja, és a bogrács.
Bográcsozni egyszerű, ezért én most az alapokat vázolom fel. Ha ez megvan, akkor már csak a fantázián múlik, mi is kerül a kondérba.
A receptek 10-12 személyre szólnak.
Íme minden receptem alapja, a híres pörkölt-, vagy ahogy mi hívjuk: pöcialap.
• 3 evőkanál mangalicazsír
• 4 fej vöröshagyma felaprítva
• 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 4 evőkanál fűszerpaprika
Tehát a tűz lobog, a bogrács meleg, mehet a zsír. Egy-két perc, és dobjuk bele a hagymát, aztán nézhetjük, ahogy a szomszédok összeszaladnak a hihetetlen illatokra. Ha a hagyma megpuhult, jöhet a fokhagyma, egy-két perc után emeljük le a bográcsot a tűzről, és dobjuk bele a fűszerpaprikát. Alaposan keverjük össze, és mehet bele a…:
A krumpli • A vaddisznó • A hal