Gasztro

Tök jó!

Az átlagosnál nagyobb sürgés-forgással készült rovatunk e heti epizódja. A szokásos szereplők – fotós, stylist, újságíró és persze Tamás – mellett ezúttal kiváló színművészünk, Szacsvay László is jelen volt a Kárpátiában. Nem csoda, hiszen Tamás az ő legendás tökös lecsóját főzte meg önöknek. Meg persze nekünk...

– Komoly sikereim voltak már ezzel a lecsóval, főztem már egy, négy, harminc sőt, száz személyre is belőle. Azt vettem észre, minél nagyobb adag készül egy ételből, annál jobb az íze – meséli Szacsvay László, aki a férfiak azon, szinte üres halmazába tartozik, akik cédula nélkül járnak bevásárolni. Ugyanis tudják, mi van otthon. – A feleségem is főz, meg én is, mikor melyikünk. Nálam a főzés nemcsak alkotás, mert zöldséget tisztítani is tudok, dinsztelni, habarni. És mindenevő vagyok! … Illetve nem! A sárgaborsót nem eszem meg, mióta gyerekkoromban vagy két héten át minden nap ezt kellett ennem a kórházban.

A tökös lecsó amúgy nem hosszas kísérletezés eredménye, hanem egy egyszerű hűtőleltározásé. A népszerű színésznek abból kellett lecsót készítenie, ami éppen otthon volt. De hát a nagy találmányok jelentős része is a véletlennek köszönhető. A Szacsvay-féle tökös lecsó amúgy csodás!! A fotózást fel is függesztettük egy időre, és azt a finom szaftot az utolsó cseppig… nem szépítem: kitunkoltuk!

A másik két tökös étek is könnyű, nyári, csak ajánlani lehet. A töltött patisszont például vegetáriánusok is fogyaszthatják, (húsevők meg csempésszenek a hozzávalók közé nyugodtan egy kis darált húst…). A lényeg: a tököt ne csak főzelékként vagy rántva együk, legyünk találékonyak. Ahogy Tamás fogalmazott: ez a zöldségek hala. Miért? Mert zsenge, könnyű, jól fűszerezhető, jól variálható. Köretként is használhatjuk, ahogy azt a tökös csirke című étel bizonyítja.

Jó étvágyat!

Töltött patisszon


Hozzávalók: 4 patisszon, 1 kisebb cukkini, 10 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 4 paradicsom, 2 szál bazsalikom, 1 cs. petrezselyemzöld, olívaolaj, só.

A patisszonokat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk. Tepsire tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, és meleg sütőben 25 perc alatt puhára sütjük. Miközben a tök sül, elkészítjük a tölteléket is. A zöldségeket megmossuk, és egyforma kockára vágjuk, a hagymákat felkarikázzuk. Serpenyőben olajat melegítünk, beletesszük a gombát, és addig pirítjuk, míg a leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a cukkínit és a hagymát, majd legvégül a paradicsomot is. Ízesítjük sóval és fűszerezzük a finomra vágott zöldekkel. Ha jól előkészültünk, pont egyszerre lesz kész a patisszonnal. Ekkor beletöltjük a ragut, és azonnal fogyasztjuk.


Szacsvay László legendás tökös lecsójának receptjét, sőt, egy további tökös Tamás-receptet (
Tökös csikemell
) találsz a Nők Lapja június 11-én megjelenő, 24. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Jaj, meghal a fokagyma! »
Rúzsa Magdi zenével harcolna a háborúk ellen »
Szülésélmény: stressz vagy végtelen szabadság? »
A foci Eb – női szemmel »
Fapadossal olcsón nyaralni – tippek, előnyők, hátrányok »
Cukrászdai délután Hankiss Elemérrel »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top