Üzletekben is vásárolhatunk fűszerolajokat, de az igazi az, ha mi magunk készítjük el őket. Egyszerre többfélét is kreálhatunk, mediterrán, keleties, csípős vagy édeskés ízűeket, figyelembe véve a család vagy barátaink ízlését. A szép kis üvegek az asztalon is jól mutatnak, így mindenki maga önthet (bocsánat: csöppenthet) a salátájára vagy a hússzeletére.
A dietetikusok is javasolják a fűszeres finomságok használatát, hiszen így kevesebb sót igényelnek az ezekkel készített ételek. A fűszerek pedig a legtöbb esetben gyógynövények, vagyis tápanyagok sokaságát tartalmazzák. Azok, akik leragadtak a só-paprika-bors hármasánál, a finom olajok segítségével talán könnyebben megbarátkoznak a többi fűszerrel is.
A Kárpátia étterem és rovatunk séfje, Tamás öt receptet kínál, amelyek salátára, hús- és halételekre, burgonyákra használhatók, öntetként vagy pácléként.
Tamás szerint nem kell hűtőben tartani az elkészült olajokat, és nyugodtan tölthetjük őket kiürült ásványvizes üvegekbe. Ám aki megadja a módját, karcsú kis üvegcséket is vásárolhat, és konyhája díszeként tárolhatja saját készítésű önteteit.
Citromos-citromfüves olívaolaj
Hozzávalók: 1 citrom, 2 szál citromfű, 2 dl olívaolaj. A citromot vékonyan meghámozzuk, majd a levét kifacsarjuk. A citromfüvet fél dl olajban megmelegítjük, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A maradék olajat üvegbe töltjük, hozzáadjuk a citromfüves olajat, a citrom héját és a kifacsart levét. Ezt az ízesített olajat hűtőben kell tartani! Roston sült halakat és salátákat locsolhatunk meg vele tálalás előtt. |
További két olajos Tamás-receptet (Rozmaringos olívaolaj, Csípős-kardamonos-olívaolaj) találsz a Nők Lapja június 18-án megjelenő, 25. számában!
Még több az e heti Nők Lapjából: • D. Tóth Kriszta: Kerti törpe akcióban » |